Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД ПОРАЖЕНИЕ, АКО ЕВРОПА НЕ НАПРАВИ ПОВЕЧЕ, ПИШЕ THE TIMES

Киев, 19 февруари 2024.- Изданието отбелязва, че трансатлантическото напрежение никога не е било толкова силно за цялото съществуване на НАТО. Украйна се нуждае от повече оръжия, за да спре Путин. В противен случай украинците може да загубят войната с Русия, ако Европа не предприеме нови стъпки за запълване на оръжеен дефицит, четем в The Times.

Изданието отбелязва, че смъртта на Навалний – почти единствения политически съперник на Путин, демонстрира бруталното изпадане на Русия в жестока диктатура.

Президентът Зеленский също предупреди Запада и по-специално Вашингтон, че Украйна сега преминава през най-мрачните дни на войната. Ако обещанието за западна подкрепа не бъде изпълнено и не тръгнат незабавни доставки на боеприпаси и средства за ПВО, Украйна няма да може да се съпротивлява дълго време на Русия, камо ли да прогони агресора.

Както пише The Times, предупреждението на Зеленский дойде заедно с лоши новини от украинската фронтова линия. След дълга, смела и кръвопролитна защита на Авдиивка, украинското военно командване нареди отстъпление от града, което може да има решаващо значение за спиране на по-нататъшното настъпление на Русия в Донбас. Причината е пределно банална: липса на боеприпаси и средства за ПВО за защита на обкръжения град.

“Авдиивка беше горчиво и в същото време символично поражение“, пише изданието. Путин, който бе видян публично да се усмихва при смъртта на Навалний, отпразнува превземането на градчето. Той отправи поздравления към руските войски, заявявайки, че конфликтът в Украйна е борба “не на живот, а на смърт”.

Президентът на САЩ Джо Байдън остро разкритикува Конгреса заради отказа да разреши $60 млрд. за подпомагане на Украйна. Премиерэт на Латвия каза пред The ​​Times, че европейските членове на НАТО ще трябва да направят жертви за увеличаване на разходите за отбрана, ако САЩ искат да запазят ангажимента си да защитават Европа.

“Предупреждението е навременно. НАТО скоро ще празнува 75-ата си годишнина, но трансатлантическото напрежение никога не е било толкова силно”, пише изданието.

Както беше отбелязано, само някои членове на НАТО харчат препоръчителните 2% от своя БВП за отбрана. Великобритания е една от тях, но Франция, Италия, Германия и други все още не могат да допринесат с един процент.

“Изборът вече е ясен. Украйна е изправена пред поражение, ако Европа не направи повече, за да запълни недостига на оръжие и помощ”, пише The Times. Ще излезе “скъпо и болезнено”, но Путин показа какъв е залогът. “Неговата националистическа войнственост е не само трагедия за малцината смели руснаци, които се противопоставят на Кремъл; тя е заплаха за всички страни под прицела на Русия, особено балтийските държави“, обобщава The Times.

Русия може да разшири войната срещу Украйна към други страни. Това смята и генералният инспектор на въоръжените сили на ФРГ генерал-лейтенант Карстен Бройер. Според него, вече се виждат признаци на война на изтощение, а по-нататъшните събития ще зависят преди всичко от това как Кремъл ще осигури фронта и колко още войски ще реши да изпрати в Украйна. Генералът е категоричен, че, падне ли Украйна, Европа трябва да е готова за военен конфликт след 5-8 години.(УВести)