Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДВЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА НАСЪРЧАВАТ РУСКАТА ОФАНЗИВА. КАКВИ СА ТЕ

Киев, 19 февруари 2024.- Руснаците се опитват да завземат колкото е възможно повече украинска територия, докато пролетта не превърна почвата в блато, а Западът не възобнови доставките на Украйна с оръжия в предишните обеми.

Американският институт за изследване на войната (ISW) отбеляза тези два “прозореца на възможности”, които агресорът, особено след превземане на Авдиивка преди два дни, ще се опита да оползотвори.

Анализаторите казват, че в Украйна скоро ще настане пролетна безпътица и затова руските сили, вероятно, бързат да осигурят тактически напредък в целия театър на военните действия, докато времето благоприятства настъпателни операции за изтощаване на украинските сили, както и осигуряване на благоприятни позиции за бъдещето настъпления.

Освен това, руското военно командване, вероятно, е наясно, че военната помощ от европейските партньори на Украйна, по-специално обещаните европейски доставки на артилерийски боеприпаси, ще стане реалност едва в средносрочна перспектива, вероятно, до есента на 2024 г. Затова руснаците ще се опитат да се възползват от текущия недостиг на боеприпаси в украинските войски и да предприемат натиск по цялата фронтова линия, дълга над 1000 км.(УВести)

Нашият коментар:

Московията вече започна да провеждат поне три настъпателни операции:

– по границата на Харкивска и Луганска области, по-специално, в посока Купянск и Лиман;

– около Авдиивка, след превземането й преди два дни;

– близо до Роботино в западната част на Запорожка област, където нашите войски удържат плацдарм на лелия бряг на река Днепър.