Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЧЕХИЯ НАМЕРИ 800 ХИЛ. СНАРЯДА ЗА УКРАИНСКАТА АРМИЯ, НО НЯМА ПАРИ

Киев, 18 февруари 2024.- Чехия е намерила 800 хил. снаряда за отбранителните сили на Украйна, заяви президентът на Чехия Петр Павел вчера.

“Трябва да подкрепим Украйна в доставянето на боеприпаси от всички възможни източници. Трябва да бъдем иновативни и гъвкави като украинските войници и да търсим военна техника навсякъде… Досега сме открили 500 хил. 155 мм снаряди и 300 хил. 122 мм снаряди, които ще можем да изпратим до Украйна до няколко седмици, ако, разбира се, намерим финансиране за това. Ще се обърнем за помощ към партньори в САЩ, Германия, Швеция и др.“, каза Павел.

Президентът на Чехия отбеляза, че страната му “търси военни доставки по света, а след това работи с нашите партньори от НАТО“. Той също така подчерта, че Дания, Холандия и Канада са предоставили ресурси за доставка на военна техника в Чехия, откъдето тя ще отиде в Украйна.

Киев очаква долната камара на Конгреса на САЩ да гласува закон за $60 млрд. помощ и с тези средства най-сетне да се отприщи блокираната от месеци от републиканците на Доналд Тръмп финансова подкрепа на Украйна.(УВести)