Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕДВОЕННА СТРАТЕГИЯ НА САЩ СПРЯМО РУСИЯ: ИЗСЛЕДВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТИ

Киев, 18 февруари 2024.- В доклад от 150 страници анализаторите на Rand Rand Corporation прогнозират последствията от украинско-руската война за САЩ. Експертите моделират четири варианта за края на войната, повече и по-малко благоприятни. Но, за съжаление, нито един от тях не предполага разпад на Руската Федерация – процес, от който Западът много се плаши.

“Главком” публикува кратка версия на изследването, която съдържа не само оценка на перспективите на САЩ, но и на Украйна. “УВести”, обаче, предлагат да се спрем на последния, по-оптимистичен сценарий, тъй като предишните три, в които се предвижда ескалация на международно напрежение и дори използване на ядрени оръжия, са способни да натъжат нашите читатели.

Вариант “Бъдеще 4. Студен мир”

Въпреки че руско-украинската война завинаги промени пейзажа на сигурността, това бъдеще се определя от по-голяма стабилност – стратегическа, регионална и местна – в сравнение с други.

И така:

– ядреното напрежение между Съединените щати, Русия и Китай е по-ниско, отколкото в други бъдещи сценарии.

– отношенията между НАТО и Русия са по-обтегнати, отколкото преди войната, но са по-малко склонни към пряк конфликт, отколкото при други сценарии.

– режимът на прекратяване на огъня в Украйна се запазва и най-вероятно ще продължи за неопределено време.

– Украйна се интегрира с ЕС, консолидира своята демокрация и изгражда мощно независимо възпиращо средство против бъдеща руска агресия.

Как се стигна до това?

След по-благоприятния изход от войната, Съединените щати предприемат по-малко строг подход за намаляване на политическото и военно напрежение в Европа. В резултат на това Кремъл е по-малко загрижен за възприеманите заплахи от Запада и отделя по-малко ресурси за отбрана при този сценарий.

Военната сдържаност и желанието на САЩ да преговарят относно конфликта на интереси водят до по-ниско напрежение, отколкото при други сценарии. И двете страни си остават съперници и си нямат повече доверие, отколкото преди войната. Въпреки това рискът от конфликт между НАТО и Русия поради ескалираща конкуренция и погрешни възприятия за намерения е по-нисък, отколкото при всеки друг вариант на Бъдеще. Нещо повече, намаляващото политическо напрежение и напредъкът в контрола върху въоръженията намаляват опасенията на Русия относно нейните гарантирани способности за отмъщение. Въпреки че новата надпревара в стратегическите оръжия с Китай продължава, по-сдържаната ядрена позиция на САЩ не налива масло в огъня.

По-малкото напрежение в отношенията между великите сили в това бъдеще ще доведе до по-малко фрагментиране на световната икономика. Междувременно по-кратката война и по-голямата следвоенна стабилност правят европейските икономики относително по-силни. В резултат на това геополитиката в тази версия на Бъдещето няма да натовари американската икономика толкова, колкото икономиките на други страни.

Украйна е насочена към икономическо развитие и интеграция в ЕС и заема отбранителна позиция. Стабилното прекратяване на огъня намалява риска от ескалация на инциденти по линията на съприкосновение. И двете страни са далеч от постигане на мирно споразумение, но постигат напредък по по-тесни въпроси като, например, размяната на затворници и свободата на движение на цивилни през линията на конфликта. Тъй като украинското правителство е фокусирано върху реформи и рискът от война е нисък, икономиката му е сравнително добра в това Бъдеще. Сдържаността на САЩ по отношение на други бивши съветски републики, които не са членки на НАТО, съчетана с по-слабо изразения империализъм на Москва, намалява риска от регионален конфликт.(УВести)

Пълният текст, с всички варианти на Бъдещо, на статията в “Главком” може да прочетете тук (на украински език)