Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА КОНГРЕСА НА САЩ ДОВЕДЕ ДО УСПЕХИ НА РУСКИТЕ ВОЙСКИ В УКРАЙНА

Киев, 18 февруари 2024.- Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Конгреса в бездействие. Именно пасивността на Конгреса, според него, е довела до изтеглянето на украинските въоръжени сили от Авдиивка край Донецк и даде на руснаците тактическо предимство.

Това изявление на Джо Байдън бе разпространено от Белия дом след вчерашния телефонен разговор на американския лидер с президента на Украйна Володимир Зеленский.

“Украинските военни бяха принудени да се оттеглят от Авдиивка, след като войниците от Въоръжените сили на Украйна бяха принудени да икономисват боеприпаси поради намалени доставки в резултат на бездействието на Конгреса, което доведе до първите забележителни победи на Русия през последните месеци“, подчертава се в информацията за разговора между президентите.

Освен това, в разговор със Зеленский Байдън “подчерта ангажимента на Съединените щати да продължат да подкрепят Украйна в отбраната й от бруталната инвазия на Русия“ и отново подчерта необходимостта Конгресът спешно да гласува законопроект за допълнително финансиране за националната сигурност, което включва и помощ за Украйна.

По-късно, след разговора с президента на Украйна, Байдън заяви пред медии, че на карта е заложено много и в същото време посочи решаващата роля на НАТО по този въпрос.

Долната камара на Конгреса на САЩ взе ваканция до края на февруари, без да приеме законопроект за финансиране на националната сигурност, който включва помощ за Украйна в размер на $60 млрд. за военни доставки. Снарядният дефицит на фронта наложи украинската армия да се оттеглі от Авдиивка след четиримесечните руски “месті” атаки. Предполага се, че там руснаците са загубили най-малко 20 хил. войници, включително елитните части – десант и спецназ.(УВести)