Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АВДИИВКА: РУСИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ УСПЯ ДА УСТАНОВИ ПРЕВЪЗХОДСТВО ВЪВ ВЪЗДУХА

Руските ВВС активно използваха планиращи авиационни бомби, за да подкрепят на настъпващите пехотни части

Киев, 18 февруари 2024.- Експерти от Института за изучаване на войната (ISW) смятат, че руските сили временно са установили ограничено и локализирано превъзходство във въздуха и са успели да осигурят пряка въздушна подкрепа на окупационните сухопътни сили в последните дни от настъплението им към Авдиивка. Това, вероятно, е първият път, когато руските сили успяват в подобна операция в Украйна.

Анализаторите на института отбелязаха, че от началото на 2023 г. руските въоръжени сили постепенно са увеличили използването на планиращи авиационни бомби (ПАБ). Но неотдавнашното масово използване на тези бомби в Авдиивка е първият път, когато руските ВВС използват ПАБ в голям мащаб, за да осигурят въздушна подкрепа на настъпващите пехотни части.

Способността на Русия да нанесе тези масирани удари за период от няколко дни по най-активната част от фронтовата линия предполага, че украинските сили не са могли да им противодействат в небето над Авдиивка и руските сили, вероятно, са използвали това временно локализирано въздушно превъзходство, за да улеснят превземането на значителни райони в града.

ISW подчертава, че говорителят на украинската бригада, действаща близо до Авдиивка, е заявил на 17 февруари, че руските сили са изстреляли 60 ПАБ по украински позиции в Авдиивка през изминалия ден.

Планираща авиационна бомба

А украински офицер, действащ в района, е казал, че руските войски са изстреляли до 500 ПАБ по Авдиивка през последните седмици.

Командващият групировката “Таврия” на въоръжените сили на Украйна Олександър Тарнавский заяви, че на 14 февруари руските войски са нанесли 73 въздушни удара в таврийско направление, което е рекорд.

Руски източници смятат, че използването на ПАБ е позволило на руските сили да преодолеят украинската отбрана в Авдиивка, а някои руски военни блогери твърдят, че техните войски имат превъзходство във въздуха в района.

ISW подчерта, че забавянето на западната помощ за Украйна може да доведе до допълнителни значителни ограничения за украинската ПВО. Това ще позволи на руските сили да повторят въздушната подкрепа, която да улесни широкомащабното настъпление на Русия по-нататък след Авдиивка.

Ограниченият брой системи за противовъздушна отбрана, намаляващият запас от ракети за ПВО и постоянните руски ракетни и безпилотни удари по тиловите градове, вероятно, ще принуждават Киев да прави труден избор – кои участъци от фронтовата линия или коиго градове да получат прикритие за противовъздушна отбрана.(УВести)

Нашият коментар:

Очевидно, след оттеглянето от Авдиивка украинското командване предприе ПВО мерки и вчера и днес бяха свалени общо четири вражески самолета Су-34 и Су-35 – носители на ПАБ. Предполага се, че на фронтовата линия в района на Авдиивка се появи… F-16.