Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ ВОЙСКИ НАПУСНАХА АВДИИВКА СЛЕД ЧЕТИРИ МЕСЕЦА АКТИВНА ОТБРАНА

Киев, 17 февруари 2024.- През нощта дойде заповед нашите войски да напуснат Авдиивка – предградие на Донецк, и да заемат предварително подготвени позиции.

Това съобщи командващият оперативно-стратегическата група войски “Таврия” генерал Олександър Тарнавский.

Според него, в ситуация, в която врагът напредва върху труповете на собствените си войници с превъзходство от снаряди 10 към 1, под непрекъснати бомбардировки, това е единственото правилно решение. “Не е допуснато обкръжение, личният състав е изтеглен, нашите войници са заели отбрана на нови позиции“, добави той.

Андрий Билецки – командирът на 3-та отделна десантно-щурмова бригада, която през м.г. е отбранявала Мариупол и която преди две седмици дойде на помощ на гарнизона ни в Авдиивка, благодари на войниците от бригадата за достойната битка с врага и също така обяви изтеглянето.

“Благодаря на всички за достойния бой, който дадохме на врага в Авдиивка, в условията на тотално числено превъзходство на руснаците в жива сила, техника и боеприпаси. Ние направихте всичко и дори повече. Благодаря за устойчивостта на всички, – се казва в изявлението на командира. – Оттегляме се към подготвени позиции, за да се върнем някой ден и да нанесем силен удар. Благодаря на командването за обмисленото решение. Битката продължава”.

Някои руски медии написаха за хаотично изтегляне на нашите войски. Но Американският институт за изследване на войната (ISW) не е забелязал никакви визуални доказателства за масово или хаотично изтегляне на украинските войски, а продължаващото леко напредване на руските сили в и около Авдиивка предполага, че украинските части в момента провеждат относително контролирано изтегляне от населеното място.

Украинското командване твърди, че, за съжаление, няколко наши войници са били пленени. Отбелязва се също, че за четири месеца активно настъпление към Авдиивка руската армия е загубила 20 хил. души. Това са пет пълноценни бригади. Подчертава се, че докато по време на настъплението край Бахмут руската армия е губила предимно затворници от ЧВК “Вагнер”, то край Авдиивка в бой е била хвърлена редовна войска, включително десантчици, и специални части (спецназ).

Украинската армия защитава Авдиивка от 2014 г., но руснаците започнаха активно настъпление преди четири месеца, за да изпълнят заповед на Путин градчето на всяка цена да бъде превзето до президентските избори в Русия на 17 март.(УВести)