Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА ПРОТИВ УКРАЙНА ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС: “ВИНОВНИ ЛИ СА НАРОДИТЕ?”

София, 17 февруари 2024.- “Виновни ли са народите за съдбата си?” Този въпрос от страницата си във Фейсбук си задава журналистът Владо Йонев:

Владо Йончев

“От отговора на този по принцип философски въпрос следват много други въпроси с практически последствия. Например:

Виновен ли е руският народ за агресията в Украйна?

Виновен ли е руския народ за това, че го управлява Путин?

Руският народ по принцип ли иска да напада други народи и да ги избива? Или само е робски и страхлив народ и не може да смени властта, която го е яхнала?

Един приятел, с когото често водим такива разговори, смята, че въпросът е некоректно зададен, защото по принцип от народа нищо не зависи, значение имат само решенията на върхушките. Макар да разбирам тази гледна точка, аз смятам, че народите носят отговорност за това кой ги управлява. И че ако руснаците смятаха себе си за мирен народ, който няма желание да избива други народи, щяха да свалят Путин. Ако се вдигнат само 10% от народа и направят 2-3-милионни митинги в Москва и Петербург, няма власт, която може да удържи това. С убийството на Навални имат повод да го сторят.

Но аз лично не вярвам, че ще го направят. Защото на огромното мнозинство руснаци им харесва да воюват и да убиват. Или защото са робски народ, който не вярва, не иска и не се опитва да вземе съдбата си в ръце. Все тая.

И смятам, че основната причина санкциите да не работят е това, че са насочени към върхушката, а не към народа. Ако бъде забранено пътуването на руснаци по света и бъдат наложени санкции на всички страни , които ги приемат, и авиокомпании, които ги превозват, тогава те ще са принудени да се самоопределят – да умират на война или да свалят режима. А сега им е лесно – умират затворниците, чукчите, бурятите и тувинците, а руснаците правят голи ВИП-партите в нощните клубове и обикалят света като туристи. И единици като този човек на снимката са оставени да станат курбан, докато другите се правят, че войната не ги засяга”, заключава журналистът.(УВести)