Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УРОЦИ НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА: ГРЕШКИ, КОИТО ДНЕШНИТЕ ПОЛИТИЦИ РИЗКУВАТ ДА ПОВТОРЯТ

Киев, 16 февруари 2024.- След победата над Германия през 1918 г. САЩ се преориентират към политиката на изолационизъм, пише Валентин Ким – психолог, в сайта “Главком”.

След Удроу Уилсън, един от най-важните основатели на Обществото на нациите, на власт идва Уорън Хардинг и републиканците, които държат властта в Белия дом в продължение на 12 години (през това време цели трима президенти са били републиканци), докато демократът Франклин Рузвелт не дойде на власт през 1933 г. (Боже, къде са демократите сега) и този път демократите ще държат властта 12 години.

През 1921 г. републиканците поемат курс на самоизолация и разоръжаване. Въпросът за установяване на мирен живот без европейски проблеми и управление в Западното полукълбо беше от много по-голям интерес за американците по онова време.

Тогава Япония превзе Манджурия, която беше част от Китай. Тази постъпка на Токио беше осъдена от други държави от Обществото на народите и Япония се оттегли от тази организация. Това беше единственото наказание за нападение над друга държава и завземане на нейна територия. И това отвори възможности за бъдещи нашественици за по-нататъшна агресия. Лигата на нациите се оказа беззъба и всички го разбраха.

Фашистка Италия с дучето Мусолини напада Етиопия през 1935 г. Обществото на нациите въвежда икономически санкции срещу Италия, но те бяха още по-никакви от сегашните санкции против Руската Федерация.

Хайле Селасие I е императорът на Етиопия (да, едно време Етиопия е била смятана за империя и е имала свой император), последният потомък на потомците на цар Соломон. През 1936 г. той пристигна в Обществото на нациите и възмутен, че тази организация не предостави военна помощ на независима държава в борбата й против италианските нашественици, и каза: “Днес сме ние, утре ще бъдете вие! Господ и историята ще помнят вашето решение!”

Колко беше прав!

Тогава Хитлер разбра, че Западът е слад и няма да воюва. И се оказа прав. В Европа никой, освен Великобритания, не се противопостави на Германия през 1939 г.

През 1938 г. се извършва аншлусът на Австрия от Германия. Това беше вече втори опит. Първият опит на Хитлер не успява, защото тогава му пречи… Мусолини, който мобилизира 4 пехотни дивизии, за да ги вкара в Австрия и да попречи на укрепването на Германия. Но “дълбоката загриженост” на бившите победители от Първата световна и при първия, и при втория опит доказа, че не може да се разчита на мнението на Париж, Лондон и Вашингтон (който се отстрани от европейската политика). Освен това, санкциите против Италия за нейната абисинска намеса сближиха двамата диктатори и помогнаха на Хитлер да извърши успешно анексията.

След като започва Втората световна война, Чърчил лично отиде при Рузвелт да го моли САЩ да се откажат от политиката на изолационизъм

Още през октомври 1938 г. Хитлер окупира Судетската област в Чехословакия и Западът послушно предава тази държава на нацистите. Полша и Унгария се присъединяват към разчленяването на Чехословакия и също анексират някои територии. Чехословакия беше пожертвана в името на политиката на помирение. Британският министър-председател Невил Чембърлейн, подписвайки нов договор с Хитлер след анексирането на Судетите, каза: “Донесох мир на нашето поколение“. Неговият (на Чембърлейн) идеологически противник, Чърчил, беше отстранен.

Остават 10 месеца до началото на Втората световна война и окончателното разрушаване на политиката на умиротворяване на агресорите. И преди да настъпи мирът, човечеството изгуби 60 млн. живота.

Паралелите са очевидни.

Нашият коментар:

“Провалът да подкрепим Украйна в този критичен момент никога няма да бъде забравен”.

Това днес написа американският президент Джо Байдън. И днес Долната камара на Конгреса на САЩ излезе във ваканция, без да разгледа въпроса за помощта ($60 млрд.) за Украйна. Конгресмените ще се върнат във Вашингтон на 28 февруари. Но Авдиивка ще падне ако не днес, то утре. Банално, но украинската армия няма снаряди. Диктаторската Северна Корея успя за два месеца да предостави на Русия 2 млн. снаряда, а целият демократичен свят – уви…, мъчи се, горкият, от есента на м.г. без никакъв успех.