Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СИТУАЦИЯТА В АВДИИВКА Е КРИТИЧНА, ТУК-ТАМ ЗСУ НАПУСКАТ ГРАДА И ЗАЕМАТ ПО-ИЗГОДНИ ПОЗИЦИИ

Киев, 16 февруари 2024.- Московитите, въпреки огромните загуби, продължават значително да превъзхождат украинските сили на авдиевското направление. Предимството на руснаците в жива сила е поне 7 към 1, но пък по загубите съотношението е 1 към 12 в наша полза.

Това съобщи говорителят на 3-та отделна десантно-щурмова бригада Олександър Бородин в коментар за LIGA.net.

“Ситуацията е много тежка. Руснаците напредват. Те са много. Може да се каже, че е едно към седем. Има непрекъснато настъпление в различни райони. Те разполагат тук с две армии, които настъпват. В момента се стремим да ги задържим“, каза пан Олександър.

Съобщава се, че загубите на руснаците са рекордни, но те продължават да щурмуват града, не се съобразявайки с нищо.

Същевременно, украинските войски са напуснали района, известен като “Зенит”, и са се преместили на по-изгодни отбранителни позиции. В противен случай в “Зенит“ нашите са били застрашени от пълно обкръжение.

Бойците от 3-та отделна десантно-щурмова бригада, сформирана на базата на легендарния “Азов”, отбранявал Мариупол, са пристигнали в района на Авдиивка преди десетина дни, за да подсилят усилията ни по отбраната на това някога 30-хилядно промишлено предградие на Донецк (като Кремиковци край София).

В ефира на Радио Свобода заместник-командирът на бригадата майор Родион Кудряшов каза следното:

Генерал Тарнавский

“Врагът наистина ни превъзхожда значително. Сред частите, които са срещу нас, са не само мотострелкови и механизирани части. Има и специални части, от ГРУ на въоръжените сили на Русия, които са в авангарда на натиска на Авдиивка. Що се отнася до битките, които се водят в града, то тук-там ситуацията е критична, има напрежение. В някои случаи имаме полуобкръжение, в някои дори пълно. Опитваме се да изравним ситуацията и в момента ситуацията е трудна, но под контрол, – каза Кудряшов. – Има възможност да отворим този, да кажем, вътрешен пръстен с помощта на шокови и щурмови действия. Можем да го направим днес”.

Кудряшов потвърди, че в Авдиивка продължават маневрени действия на ВСУ, за които говори командващият  на Таврийското направление генерал Олександър Тарнавский.

“Има определени етапи на тези действия. Първо трябва да се изтеглим от позиции, защото те са изравнени със земята, т.е., позициите са унищожени, и нашите войници се изтеглят на по-изгодни позиции, за да държат отбраната. Освен това, в някои случаи не виждаме целесъобразността да поддържаме определени позиции вътре в града, и затова също се придвижваме към по-изгодни позиции, за да се противопоставим по-добре“, добави той.

Кудряшов коментира и информацията за превземането на укрепения район “Зенит” от руснаците. Според него, по-скоро става дума за психологически ефект и окуражаване на руските военни, но врагът няма достатъчно сила, за да задържи тези позиции. “Това е по-скоро пропаганда за “успешните” действия на Русия. Днес, според цялата информация, противникът не разполага с мощни средства, за да ги удържи”, отбеляза той.

Роман Свитан

Същевременно, според полковник Роман Свитан – военен експерт, бивш летец-инструктор, за евентуалната загуба на Авдиивка трябва да сме “благодарни” на американския политикум, “не успял” да осигури пари за закупуване на боеприпаси за нашата армия. Като икономисваме снаряди, стигаме дотук, до загуба на Авдиивка. Тя е разположена нависоко, и е удобна за обстрелване на руските позиции. Но нямаме с какво. Според експерта, налице е сговор между част от американските политици и Кремъл, в резултат на който Путин ще бъде успешно преизбран за пореден мандат. Защото провал на диктатора край Авдиивка щеше още повече да срине реалния рейтинг на Путин и да покаже, че той никакъв не е “мачо” на нацията.

Ще ви припомним, че Кремъл е поставил задача до 17 март, когато в Русия ще се “избира” президент, Авдиивка да бъде превзета и то на всяка цена.(УВести)

Авдиивски коксохимически комбинат – сега арена на ожесточени боеве, а някога – водещо предприятие в региона