Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАВАЛНИЙ ВНЕЗАПНО ПОЧИНА: КАКВО Е КАЗВАЛ ТОЙ ЗА УКРАЙНА

От Крим не е “сандвич” до оставете Украйна на мира и й дайте възможност да се развива така, както иска нейният народ

Киев, 16 февруари 2024.- Руският опозиционен лидер Алексей Навалний почина днес в затвора някъде в Сибир. Причината за смъртта се установява, но, според някои съобщения, той е умрял от тромб.

Изданието “РБК-Украйна” подготви материал от казаното от Навалний за Украйна.

Навалний и Крим

През октомври 2014 г. (Крим е окупиран през март с.г.) Навалний даде интервю за радиостанция “Ехото на Москва”, което предизвика фурор. На въпроса “Крим е наш?”, той отговори, че полуостровът е бил превзет с “фрапантно нарушение на всички международни норми, но сега е част от Русия”. Той също така посъветва украинците да не се самозалъгват. “Крим ще остане част от Русия и никога няма да стане част от Украйна в близко бъдеще”, каза Навалний. Освен това, увери, че той няма да върне полуострова, ако стане руски президент. “Крим е какво, сандвич със салам ли, за да го ту даваш, ту връщаш?”, каза той.

Думите му изненадаха поддръжници и други опозиционери, някои от тях бяха разочаровани от Навалний. През 2015 г. той нарече превземането на Крим вредно, тъй като по-важно е спазването на Будапещенския меморандум, който гарантира целостта на Украйна. И сега Русия намери враг в лицето на Украйна с населението 40 млн. души. “Вярвам, че стратегически това, което се прави с Крим, да не говорим за Украйна, ще донесе голяма вреда на Русия. Но проблемът с Крим не може да бъде решен бързо“, смятал Навалний.

През юли 2017 г. в интервю за радиостанцията “Ехото на Москва” Алексей Навалний заяви, че ако бъде избран за президент на Русия, ще проведе “честен референдум” в окупирания Крим и ще се опита да привлече в него Украйна и ЕС. “През живота си не виждам нито един териториален конфликт, който да бъде разрешен на планетата Земя. Нито един. Е, с много редки изключения”, подчерта опозиционерът.

Две години по-късно Навалний отново нарече завземането на Крим незаконно и каза, че Русия е стигнала толкова далеч, че няма да има просто решение. “Там има два милиона души с руски паспорти. С други думи, това е някаква неразбираема кайма. Тази кайма не можете да я върнете”, каза той и отново повтори идеята за “референдум”.

Навалний и Донбас

Донбас, по-точно, част от него, е окупирана през лятото на 2014 г. През 2015 г. Навалний сподели: “Това вече не е някаква политическа грешка, това е престъпление срещу Русия и руския народ, престъпление от международен характер. Тази война трябва да бъде спряна. Трябва да спрем да спонсорираме този сепаратистки режим… Без руско спонсорство – финансово, организационно, закрила на сепаратистите – всичко това ще свърши доста бързо“, каза той. Опозиционерът също така предложи да се направи “нещо болезнено”, по-специално, да се позволи на проруските терористи да отидат на територията на Русия. “Русия трябва незабавно да изтегли всички войски, да спре всички специални операции, да спре спонсорството. Всъщност, да се обяви, че всичко това е част от Украйна, това трябва всички да спрат, възможно най-скоро. Това всички ни дърпа в някаква пропаст. И не носи щастие на никого”, отбеляза Навалний.

През 2017 г. той продължи да говори за пряко руско участие във войната в Донбас.

“Разбира се, нашите войски са там. Разбира се, има въоръжени групи, които са пряко подкрепяни от Русия, включително лидерите на тези непризнати републики“, каза той в интервю за Ксения Собчак.

И също така обеща да изпълни Минските споразумения, ако стане президент на Русия. Според него, това е рецептата за уреждане на конфликта.

“За да се реши проблемът с Донбас, е необходимо да се направи това, което е подписано от вашия добре познат приятел – Путин, да се започне с изпълнението на Минските споразумения. Аз ще изпълня Минските споразумения. Светът изисква от нас да ги изпълним, Украйна ги изисква… Ще изпълня руската част от Минските споразумения“, каза Навалний.

Правейки паралели с Крим, той добави, че този проблем уж не е свързан с Донбас.

“Знам, че думите ми не се харесват на мнозина в Украйна, думите ми не се харесват на много в Русия, но аз го казвам така, както е. Реално погледнато, виждаме, че в близко бъдеще, разбира се, Крим няма да бъде признат от никого, но всъщност ще остане част от Руската Федерация“, отбеляза Навалний.

Навалний и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна

На 24 февруари 2022 г., т.е., в деня на руската офанзива, Навалний по време на съдебния процес направи изявление за пълномащабно нахлуване. “Моля, отбележете в протокола моето обръщение към съда и мира: аз съм против тази война“, каза той и прехвърли отговорността върху Владимир Путин.

През март с.г. на страницата му в Instagram се появи публикация с призив руснаците да излязат по улиците на руските градове, за да спрем войната. “Ние – Русия – искаме да бъдем нация на мира. За съжаление, сега малко хора ще ни нарекат така. Но нека поне да не се превръщаме в нация от уплашени мълчаливци. Страхливци, които се правят, че не забелязват агресивната война, започната от нашия очевидно заблуден цар против Украйна. Не мога, не искам и няма да мълча, как една псевдоисторическа заблуда за събитията отпреди 100 години става причина руснаците да убиват украинци, а те, защитавайки се, убиват руснаци”,  написа той.

През май 2022 г. Навалний беше осъден на 9 години затвор. Той превърна последната си дума в съда в антивоенна реч. “През последните години никой не е убил повече руснаци от Путин. Не ви ли харесва, когато говоря за война? Ще използвам войната като метафора за вашите изпитания – тя също е изградена върху лъжи. По телевизията, във всеки репортаж, те казаха, че няма да пращат войски в Украйна… Можеш да разбиеш много съдби, но ще претърпиш историческо поражение и тук, и в тази тъпа война, която започна… Няма цел и смисъл. Живее човек, например, съдийка, в Харкив. Един ден, на 24 февруари, я наричат ​​нацистка, а ракета убива детето й. И тя не знае как да живее по-нататък”, апелира той към своите съдии, сред които е имало и жени.

Навалний и еволюцията му от миналата година

Преди почти година, на 20 февруари 2023 г., Навалний публикува принципите на своята политическа платформа, част от която беше посветена на войната. В нея той призна, че Русия е виновна за убийството на десетки хиляди украинци и е извършила военни престъпления. “Какви са границите в Украйна? Същите като в Русия – международно признати, определени през 1991 г. Ние, Русия, също ги признахме тогава. Русия трябва да признае тези граници сега. Тук няма какво да обсъждаме. Почти всички граници в света са случайни и предизвикват нечие недоволство. Но е невъзможно да се борим за тяхната промяна в XXI век. В противен случай светът ще потъне в хаос”, четем в изявлението му.

Прави впечатление, че по този начин Навалний се отдалечи от “риториката на сандвич“ и всъщност призна, че Крим трябва да се върне към Украйна. “Оставете Украйна на мира и й дайте възможност да се развива така, както иска нейният народ. Спрете агресията, сложете край на войната и изтеглете всички руски войски от територията на Украйна. Продължаването на войната е просто истерия от безсилие, а спирането й е силен ход”, предложи той.

Навалний също предложи заедно с Украйна такива страни, като САЩ, ЕС и Великобритания да търсят начини за компенсиране на загубите след смяната на властта в Русия и края на войната. Например, разпределяне на приходите от износа на петрол и газ за компенсации. В своя манифест той също се застъпи за демонтирането на режима на Путин и неговата диктатура.(УВести)