Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ПОБЕЖДАВА РУСИЯ С МОДЕРНИ ОРЪЖИЯ, НО ТЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ

Киев, 15 февруари 2024.- Американският институт за изучаване на войната (ISW) смята, че Украйна продължава да полага усилия да компенсира превъзходството на Русия в жива сила и логистика, като използва по-модерни системи и оборудване. Но тези усилия се подкопават от редовните доставки на западна помощ.

Генерал Иван Гаврилюк

Анализаторите на ISW се позовават на интервюто на заместник-министъра на отбраната на Украйна генерал-лейтенант Иван Гаврилюк от 14 февруари, в което той заявява, че Украйна не може да се конкурира с Русия по отношение на броя на артилерийски снаряди, танкове и войници. В същото време, според него, страната ни може да постигне предимство на бойното поле с помощта на високотехнологични оръжия.

Според заместник-министъра на отбраната, украинските военни са доказали, че една добре подготвена армия с по-модерно оръжие може да победи противник, който има числено превъзходство в жива сила и техника.

По мнение на генерала, превъзходните ударни способности на украинските войски са им позволили да отслабят логистичния и боен потенциал на руснаците. Той, обаче, подчерта, че украинската армия притежава тези огромни способности само тогава, когато използва предоставени от Запада достатъчно прецизни боеприпаси с голям обсег на действие и боеприпаси за артилерийски системи, които са с по-голям обсег и с по-добра точност в сравнение с руските артилерийски системи.

Иван Гаврилюк отбеляза особено усилията на Украйна за широко интегриране на възможностите на ударните безпилотни самолети от Силите за отбрана и подчерта, че Украйна цели постепенно увеличаване на съотношението машини и хора на бойното поле.

Същевременно генералът призна, че напредъкът на Украйна в разширяването на използването на безпилотни самолети не може да замести необходимостта на армията ни от модерни артилерийски системи и други средства за далечно действие. Според него, войната в Украйна показва, че артилерията играе ключова роля на бойното поле и добави, че по-голямата част от руските загуби са нанесени от украинските ракетни установки и артилерийски части.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна каза още, че дроновете имат някои предимства пред артилерията, включително цена, но са по-уязвими от външни фактори като руските системи за електронна война (РЕБ) и природни фактори, най-вече става дума на времето (вятър, дъжд, сняг). Освен това, според Иван Гаврилюк, дроновете, които украинските войски притежават в момента, не са в състояние да осигурят желания ефект на бойното поле, който артилерията може да даде, например, унищожаване на полеви укрепления или бронирана техника на противника.(УВести)