Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВЕТОВНАТА БАНКА: ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА СА НУЖНИ ПОЧТИ $500 МЛРД.

Киев, 15 февруари 2024.- Към 31 декември на м.г. общите разходи за възстановяване в Украйна са $486 млрд. през следващото десетилетие.

Украинското правителство, Световната банка, Европейската комисия и ООН публикуваха такава актуализирана Оценка на нанесените щети и нуждите за възстановяване на Украйна, пише “Цензор.Нет“.

“Това число е по-високо от нуждите, оценени на $411 млрд. точно преди година“, подчертават от Световната банка.

Както по-късно съобщи украинският премиер Денис Шмихал, през последната година необходимостта от реконструкция се е увеличила особено в жилищния сектор, където 10% от целия жилищен фонд е разрушен или повреден поради действията на Русия. Увеличават се загубите и в сферата на земеделието и околната среда.

град Бахмут, Донецка област

“Общите икономически, социални и други загуби на Украйна към края на 2023 г. възлизат на почти 499 милиарда долара“, каза той.

Според сметките на украинските власти, само през 2024 г. страната ще се нуждае от $15 млрд. за спешни приоритетни мерки за възстановяване както на национално, така и на местно ниво, със специален акцент върху подкрепата на частния сектор, както и върху възстановяването на жилища, социална инфраструктура и услуги, енергетика и транспорт.

В Оценката се подчертава, че въпреки че около $5,5 млрд. от тези финансови нужди вече са осигурени както от международните партньори на Украйна, така и за сметка на нейния собствен бюджет, $9,5 млрд. остават неподкрепени от финансиране.(УВести)