Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УДАРИХМЕ РУСКИЯ ДЕСАНТЕН КОРАБ “ЦЕЗАР КУНИКОВ”, ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЕКИПАЖА ЗАГИНА

Киев, 14 февруари 2024.- По-голямата част от екипажа на руския голям десантен кораб “Цезар Куников”, унищожен тази сутрин в Черно море, не е оцеляла.

Андрий Юсов

Това съобщава Андрий Юсов – представител на Главното управление “Разузнаване” (ГУР) към министерството на отбраната на Украйна.

“Корабът е превозвал боеприпаси и е напълно унищожен, потъна и не подлежи на възстановяване”, допълни той.

Според Юсов, експлозиите, за които съобщават очевидци, може да са експлозии на боеприпаси на борда на кораба. “Все още не знаем за други засегнати цели“, каза Юсов.

Сутринта руското министерство на отбраната съобщи за “отблъснатата” атака с дрон. Според вражески агенции, се предполага, че са били прихванати и унищожени общо девет “украински” дрона. От тях два над Белгородска област, един над Воронежска област и шест над Черно море.

По-късно, обаче, в мрежите се разпространи информация, че голям руски десантен кораб е бил атакуван в Черно море. Да, експлозиите в Крим започнаха след 6:00 сутринта близо до Алупка. Местните твърдят, че на кораба е прозвучала тревога, след което са започнали експлозиите. Чула се е детонация, а от мястото е валял гъст дим. Съответни кадри с дим в морето се разпространяват в мрежата.

По-късно Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че в Черно море нашите ГУР и ВМФ с помощта на морските дронове “Магура” са унищожили големия руски десантно-десантен кораб “Цезар Куников”.(УВести)

Коментар на специалисти:

Успешната атака на руския кораб “Цезар Куников” стана възможна благодарение на координираната и усъвършенствана “тактика глутницата”, смятат в Defense Express.

След като анализираха видеото от наблюдението, специалистите стигнаха до извода, че първият военноморски дрон е бил насочен към носовата част на кораба. Там е “болезнено” място. Първата дупка се е образувала в главния трюм. Вторият дрон е атакувал силовата установка, т.е. последната третина от корпуса. И третият удари е бил насочен в същото място, за да подсили удара.