Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: УКРАЙНА СЕ НУЖДАЕ ОТ $42 МЛРД. ВЪНШНО ФИНАНСИРАНЕ

Киев, 14 февруари 2024.- Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че Украйна се нуждае от $42 млрд. тази година, за да подкрепи значителния напредък, който е постигнала.

Володимир Зеленкий и
шефка на МВФ

В интервю за CNBC тя също така сподели: “Украйна спечели подкрепата на международната общност с много разумната си вътрешна политика. Тя събра данъци в размер на 36% от БВП. Не познавам много държави, които правят това дори без война. Тя намали инфлацията от 27% на 5%. Тя възстанови перспективите за икономически растеж, който сега е 4,5%“.

Въпреки това, както посочи Георгиева, за да запази напредъка, Украйна се нуждае от стабилна външна подкрепа, тъй като без нея тези придобивки могат да бъдат загубени.

Тя приветства решението на ЕС да подкрепи пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, като изрази надежда, че прагматизмът в САЩ ще надделее над политическите различия, което ще допринесе за приемането от Конгреса на решение да продължи тази много ценна подкрепа за Украйна.

“Украйна, която се бори за международен ред и уважение към суверенитета, всъщност се бори не само за Украйна, тя се бори светът да бъде по-стабилно и по-добро място за бизнес за всички“, заключи Георгиева.

Според управляващия директор на МВФ, информацията за икономическия растеж на Русия е подвеждаща.(УВести)