Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА СИСТЕМА ЗА РЕБ “ПОКРОВА“ ДЕЗОРИЕНТИРА ВРАЖЕСКИ ДРОНОВЕ

Киев, 13 февруари 2024.- Украински инженери разглобиха няколко ирански (руски) дрона “Шахед” и откриха уязвимости в навигационната им система, съобщава Forbes.

Украйна вече разполага с нова защита против дронове, която не зависи от боеприпаси – общонационална система за радиоелектронна борба, наречена “Покритие”, която обърква навигационните системи на вражески БПЛА. Системите за радиоелектронна борба (РЕБ) създават пречки за навигационните системи (GPS и други, например, на руската ГЛОНАСС).

Украйна и преди е сваляла руски дронове, използвайки спуфинг (начин за объркване) на къси разстояния, но “Покрова“ работи с много по-голям радиус. Това е технически трудна задача. Томас Уитингтън, експерт в британския мозъчен тръст по отбраната RUSI, каза пред Forbes, че се изисква мрежа от перфектно синхронизирани предаватели. Украинците вече използват подобна система за синхронизирано радарно управление в мрежата си за ПВО, и напредват в тази област.

Дроновете “Шахед” са добре защитени против системи за радиоелектронна война. Текущата версия е оборудвана с руския навигационен блок “Комета-М”, който идентифицира и елиминира сигнали за смущения. Дроновете с “Комета-М” могат да намерят път, когато препятствията са десетки хиляди пъти по-силни от сателитен сигнал.

“Шахед” е оборудван и с резервен инерциален навигационен блок. Той работи и при липса на сателитен сигнал, но за кратко време. Тази комбинация прави дрона труднодостъпен за конвенционалните средства за РЕБ. Но украинските инженери имаха възможност да разглобят няколко дрона “Шахед” и да намерят уязвимости в тяхната навигационна система.

“Вече имаме възможност да се противопоставим на системата “Комета-М“, каза през септември Иван Павленко, началник на Главното управление за радиоелектронна борба и киберсигурност на украинския генерален щаб.

Валерий Залужний, бившият главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, разкри съществуването на системата “Покрова” миналия ноември в документ, в който очерта плановете си за излизане от сегашната задънена улица на фронта. Генералът не каза кога “Покрова” е била активирана, но има някои индикации, че тя работи. Наскоро, например, се появиха съобщения за дронове Шахед”, които са били “приземени” непокътнати и, очевидно, неутрализирани от средствата за РЕБ, а не от ракетен или картечен огън.

“Все още не знаем доколко е ефективна системата “Покрова” или как точно тя влияе на навигационните сигнали. Украйна не разкрива подробности. Но, най-вероятно, руските разработчици ще се опитат да се противопоставят на спуфинг, а украинците да продължат да модифицират системите си за РЕБ“, заключава Forbes.(УВести)