Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗА ДВЕТЕ ГОДИНИ РУСИЯ ПРИЧИНИ НА РОДНАТА ИНФРАСТРУКТУРА ЩЕТИ ЗА $155 МЛРД.

Киев, 13 февруари 2024.- Към януари тази година размерът на щетите, нанесени на украинската инфраструктура от руснаците, се увеличи до $155 млрд..

Това съобщават от Киевската школа по икономика.

Оценката отчита и щетите, нанесени на Украйна от взривяването на Каховската ВЕЦ на 06 юни 2023 г. Отбелязва се също, че увеличението на общия размер на щетите е свързано с увеличаване на броя на повредените и унищожени обекти на инфраструктура, жилищен фонд, индустрия, енергетика, образование и здравеопазване.

Жилищният фонд, например, претърпя най-големи разрушения. В резултат на военните действия и редовните обстрели броят на повредените и разрушени жилищни сгради се увеличава всеки ден: към януари т.г. има над 250 хил. сгради, като сред тях 222 хил. частни къщи, над 27 хил. многофамилни сгради и 526 общежития. Преките щети от унищожаването на тези обекти се оценяват на $58,9 млрд. В сравнение с доклада в края на 2023 г. тази сума се е увеличила с $4,8 млрд.

Най-голям брой разрушени жилищни сгради са регистрирани в Донецка, Киевска, Луганска, Харкивска, Чернигивска и Херсонска области.

Щетите, нанесени на инфраструктурата в началото на 2024 г., достигат $36,8 млрд., загубите на индустрията и предприятията – вече на ниво $13,1 млрд.. Анализаторите от школата казват, че са унищожени или повредени 78 малки, средни и големи частни предприятия, както и 348 държавни предприятия.

Освен това, в резултат на военните действия, размерът на преките загуби от разрушената инфраструктура на енергийния сектор продължава да расте – до $9 млрд., агропромишленият комплекс – $8,7 млрд. Също така от началото на тази година нарастват загубите в сферата на жилищното и комуналното стопанство – 4,5 млрд. долара, и здравеопазването – с още 1,4 млрд. долара до 3,1 млрд. долара.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна са повредени или разрушени най-малко 160 хил. бройки селскостопанска техника, 16 хил. бройки обществен транспорт, 3,8 хил. учебни заведения, 1,8 хил. културни институции, 580 административни сгради на държавна и местна администрация, 426 болници, 348 религиозни институции, 50 читалища, 48 социални центрове, 31 интернати, 31 търговски центъра и други съоръжения.(УВести)