Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МСТИСЛАВ ЧЕРНОВ Е НАГРАДЕН ОТ ГИЛДИЯТА НА РЕЖИСЬОРИТЕ НА САЩ ЗА “20 ДНИ В МАРИУПОЛ“

Киев, 12 февруари 2024.- Мстислав Чернов получи наградата на Гилдията на режисьорите на САЩ за филма “20 дни в Мариупол“, съобщава DGA Awards. Той е награден за “изключителни режисьорски постижения в документалното кино”.

Мстислав Чернов

В речта си при награждаването пан Мстислав спомена ежедневните атаки на Русия против Украйна и, по-специално, обстрела на родния му град Харков.

“Днес седем души са убити, включително три деца. Така че денят е тъжен. Напълно осъзнавам силата на киното, докато стоя тук и ви гледам. Защото когато тези деца, тези хора се опитват да избягат от обстрела в бомбоубежища, за да се справят със страха, те гледат филми. Киното помага на всички ни да се справим с този понякога непоносим свят, несправедлив свят и ни дава надежда да спрем всички лоши неща и да се вървим към по-добро бъдеще“, каза Чернов.

Наградата на Гилдията на режисьорите на САЩ се присъжда за изключителни режисьорски постижения в областта на телевизията, рекламите и документалните филми. Номинираните се избират измежду създатели на игрални филми, драматични и комедийни сериали, риалити шоута, програми за деца, реклами и документални филми.

Филмът “20 дни в Мариупол“ е документална творба на режисьора, военен кореспондент Мстислав Чернов, фотографа Евгений Малолетка и медийното лице Василиса Степаненко, които през март 2022 г. се озоваха в обсадения Мариупол. Те станаха последните журналисти, отразили началото на руското унищожаване на града, за което и тримата получиха наградата Пулицър. Лентата отразява събитията в Мариупол през февруари-март 2022 г. В нея има кадри от руски обстрел и бомбардировка на родилния дом.(УВести)