Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАДРОВИТЕ ПРОМЕНИ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ГО ОБВЪРЗВАТ ОЩЕ ПО-ТЯСНО СЪС СИТУАЦИЯТА НА ФРОНТА

Киев, 12 февруари 2024.- Решението на президента на Украйна Володимир Зеленский да освободи генерал Валерий Залужний от поста главнокомандващ на въоръжените сили стана най-значимата промяна в ръководството на страната за почти две години война. В същото време, както пише The Wall Street Journal, това допълнително ще засили отговорността на президента за ставащото се на бойното поле.

“Според Зеленский този ход е насочен към рестартиране на военните усилия на страната, тъй като украинските войски се опитват да задържат фронтовата линия. Но замяната на такава популярна фигура като Залужний с генерал-полковник Олександър Сирский, който се смята за по-близък до президента, по-дълбоко ще обвърже “Зеленский с решения на бойното поле, а това ще го направи по-отговорен за всеки провал”, пише вестникът.

Както отбелязва WSJ, уволнението на Залужний идва след месеци на спекулации за обтегнати отношения между Зеленский и генерала, който е изключително популярен сред военните и широката общественост.

“Търканията нарастваха, тъй като политическите императиви все повече влизаха в конфликт с реалностите на войната. Докато Зеленский се опитваше да остане оптимист, Залужний рисуваше по-мрачна картина на перспективите на Украйна“, пише вестникът.

Зеленский обяви оставката на Залужний в четвъртък, 08 февруари, заявявайки, че са необходими спешни промени за реформиране на армията.

“Много от проблемите, които той цитира, включително липсата на западна помощ и човешки ресурси, не могат да бъдат решени от главнокомандващия, който е да е той. Но назначаването на Сирский може да помогне за установяване на по-ефективни работни отношения“, отбелязва WSJ.

Въпреки че Залужний никога не е изразявал публично политически амбиции, анализаторите казват, че Зеленский, вероятно, се е чувствал застрашен от популярността на генерала.

Междувременно, мнозина войници бяха разочаровани, те казаха, че промяната в ръководството няма да промени ситуацията, пред която са изправени на бойното поле. “Какво точно ще се промени за мен от факта, че ще имам друг главнокомандващ? Абсолютно нищо, каза един от бойците. – Виждам къде е врагът. Знам какво да правя с него”, пише The Wall Street Journal.(УВести)

Още по темата:

НА ОЛЕКСАНДЪР СИРСКИЙ НЯМА ДА Е ЛЕСНО ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ПРЯКОРА “ГЕНЕРАЛ 200”

ОЛЕКСАНДЪР СИРСКИЙ СТАНА НОВИЯТ ГЛАВНОКОМАНДУВАЩ НА ВСУ

ПЪРВИЯТ, КОЙТО НЕ Е УЧИЛ В РУСИЯ: КОЙ Е ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ