Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАЩО РУСИЯ УНИЩОЖАВА УКРАИНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ?

Киев, 12 февруари 2024.- Окупационната политика на Русия в завзетите територии има за цел да създаде “необратимо въздействие върху няколко поколения“ и да изолира Украйна от Запада.

Това пишат анализатори от Института за изучаване на войната (ISW).

По-специално, изследователката от ISW Каролина Гирд смята, че Русия използва тази тактика, защото тя вече “работи успешно“ в Крим и в част от Донбас, които бяха завзети през 2014 г. Затова “западните лидери редовно се питат дали Украйна изобщо трябва да се опитва да освободи Крим и част от Донбас“. И подобни въпроси се задават въпреки това, че “статутът на тези земи според международното право е същият като този на всяка друга част от суверенна, независима Украйна“.

В доклада си, озаглавен “Кремълски сценарий на окупация: Насилствена русификация и етническо прочистване в окупирана Украйна“, Гирд пише, че по този начин Русия се опитва да убеди Запада в необратимостта на тези процеси и в невъзможността окупираните от нея украински територии да бъдат върнати обратно на Киев.

“Целта на Путин е да унищожи украинската идентичност, език и култура, затова, следователно, западните дискусии за натиск върху Украйна да направи “отстъпки“ и “размени земята си срещу мира“ направо игнорират реалността на войната. Тази война е както за хората, така и за земята и западните лидери не могат да пренебрегнат последиците от политиките, които те провеждат“, каза Гирд.

Изследователката казва, че сценарият на етническо прочистване не е нещо ново в историята на Русия – съветското правителство е действало по същия начин, преселвало е етническите малцинства на териториите, които е искало да запази за себе си.

“Динамиката на най-напред на обезлюдяването, а после повторното заселване и произтичащите от това демографски промени имат за цел да подкопаят претенциите на Украйна към собствената й територия чрез внос на руснаци, които да се внедрят в контролираното от Русия гражданско общество и политически процеси“, се казва в доклада.

Изследователката отбелязва, че “чрез физическото премахване на украинския народ, неговата култура и общество от собствената му земя в Украйна“ се създава привидност на народна подкрепа за руската окупация.

В доклада си от края на миналата година международната правозащитна организация Amnesty International твърди, че руските власти насилствено преместват и депортират цивилни от окупираните територии на Украйна, включително деца, възрастни хора и хора с увреждания. Докладът окачествява тези действия като “военни престъпления и, вероятно, престъпления против човечеството“.(УВести)