Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕРОЯТНАТА ПОБЕДА НА ТРЪМП СЕ ОБСЪЖДА С УЖАС В ЕВРОПА

Киев, 12 февруари 2024.- Европейски политически лидери, високопоставени дипломати и външнополитически съветници се събраха на частна вечеря, на която обсъдиха последните скандални изявления на вероятния бъдещ президент на САЩ Доналд Тръмп относно бъдещето на НАТО, пише The Times.

Изданието отбелязва, че предвид последните събития в Украйна и САЩ, настроението на масата беше доста мрачно. Един високопоставен министър шашна гостите с въпроса: “Това ли е краят на Европа?“ И с този въпрос той обобщи накратко последните изявления на Доналд Тръмп, в частност, че САЩ няма да бранят своите европейски съюзници по НАТО. Измъчваният от скандали кандидат за президент на САЩ също каза, че ще “насърчи” Русия да атакува тези членове на алианса, които не харчат достатъчно за собствената си отбрана.

Реакцията в европейските столици се разви на две нива.

Първият и най-очевиден е истинският ужас.

Централната клауза на НАТО е член 5 за взаимната отбрана. Без желязна гаранция за това задължение от страна на американците, европейците няма да могат да възпрат евентуална руска инвазия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на коментарите на Тръмп с упрек: “Всяко внушение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава цялата ни сигурност, включително сигурността на Съединените щати“.

Второто е събуждане.

Вторият вид реакция, обаче, е да се приеме сериозно пренебрежението на Тръмп като необходим сигнал за събуждане.

“В крайна сметка много европейски лидери са съгласни, че като той може и да е прав. Да, бюджетите за отбрана на Стария континент са нараснали значително след последното президентство на Тръмп, но те далеч не са това, което трябва да бъдат, ако Европа иска да поеме основната отговорност за собствената си отбрана. Това е структурен императив, който ще бъде актуален независимо от това кой ще бъде в Белия дом в началото на следващата година“, пише изданието.

Отбелязва се, че изявленията на Тръмп ще се превърнат в катализатор за плановете за извънредни ситуации, които европейските правителства вече правят, в случай че републиканците спечелят изборите в САЩ през ноември. Това изглежда като много реална и много тревожна възможност.

Известна надежда е на лидери като полския президент Дуда и италианския премиер Джорджия Малоуни, които може да успеят да изградят или възстановят работни отношения с Тръмп въз основа на политическите си общи позиции.

Накрая ще възникне въпросът за парите. Германия вече се надява да може да задели 2% от БВП за отбрана. Властите в Берлин, обаче, сега се притесняват, че дори 3-4% може да не са достатъчни, ако Тръмп спечели.

Да ви припомним, че бившият президент и сега евентуален кандидат-президент Доналд Тръмп заяви по време на първия си мандат в Белия дом е заплашвал лидерите на страните от НАТО, че ще “насърчава Русия да прави каквото си иска“ с държавите, които не харчат достатъчно за отбраната си и се надяват на алианса.(УВести)