Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА ОЛЕКСАНДЪР СИРСКИЙ НЯМА ДА Е ЛЕСНО ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ПРЯКОРА “ГЕНЕРАЛ 200”

Киев, 11 февруари 2024.- Володимир Зеленский отстрани Валерий Залужний от поста главнокомандващ на въоръжените сили и назначи на негово място Олександър Сирский.

Но, както пише CNN, сега новият главнокомандващ ще трябва да се сблъска с редица проблеми, останали от неговия предшественик.

Генерал Сирский обяснява на президента Зеленский, как ще победи окупаторите

Както твърди изданието, малко вероятно е Сирский да предложи радикална промяна в стила, но се смята, че той е по-близък до Зеленский.

Според Матю Шмид, директор на програмата за международни отношения в университета в Ню Хейвън, “Сирский се разглежда като консенсусен избор“.

Някои казват, че той е твърде съветски, т.е. не е изобретателен, но е талантлив, за други пък той не е много добър в приемането на неудобни истини – това, което правеше Залужний, а трети мислят, че той е най-добрият от най-лошите генерали“, отбелязва Шмид.

Най-спешната задача на Сирский ще бъде да стабилизира фронтовата линия. Също така сред спешните проблеми на новия главнокомандващ са как да попълни оредените редици на украинската армия, как да ускори доставката на западни боеприпаси – и как да се справи със ситуацията и да дочака, докато това ще стане.

Сред другите приоритети: какъв акцент трябва да се постави върху ударите с по-голям обсег на руската инфраструктура, като складове за гориво и военни бази, как интегрира F-16 в бойните планове и по-бързо да придвижва следващото поколение безпилотни системи.

Липса на боеприпаси на фронта

През последните седмици източници в няколко уязвими зони казаха на CNN, че често им липсват боеприпаси, особено западни 155-милиметрови артилерийски снаряди. Администрацията на Байдън все още се опитва да одобри нова помощ за Украйна. А Европа признава, че в най-добрия случай ще произведе само половината от обещаното количество боеприпаси. По този начин деблокирането на американската военна помощ и увеличаването на европейското производство на боеприпаси са най-важните приоритети, ако Украйна иска да премине от “дръжте се“ към “оказване на съпротива“.

Липсата на хора

Числеността на руските войски е поне три пъти по-голяма от тази на Украйна. Залужний също призова за нова мобилизация и разкритикува законите, които позволяват на украинците да избягват военната служба. Но не само някои украинци не искат да воюват, но и Зеленский се страхува, че правителството няма да подкрепи финансово голяма армия.

Безпилотни системи

Залужний твърди, че предвид по-голямата численост на персонала и оръжията на Русия, Украйна трябва радикално да промени технологията за водене на военни действия: например, по-модерни дронове и други безпилотни системи ще осигурят разузнаване в реално време и точно насочване. Но и руската армия също се учи и адаптира, особено в използването на ударни и разузнавателни дронове и радиоелектронна борба.

Пристигането на F-16, което се очаква не по-рано от пролетта, трябва да отслаби превъзходството на руснаците в небето, но заявената цел на Залужний за постигане на абсолютно превъзходство във въздуха, така че Украйна да може да премине в настъпление, изглежда далечна перспектива. Включването на нови бойни самолети в общата стратегия на бойните действия ще бъде най-важната задача за Сирский.

Няма да е лесно да смени Залужний

Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал, който посети Украйна и се срещна с високопоставени служители, описа Залужний като “харизматичен и популярен военен лидер”.

Генерал-полковник Олександър Сирский има своите постижения, особено при отбраната на Киев в първите дни и руската офанзива и през септември 2022 г., когато украинците под негово командване си върнаха цели райони в Харкивска област. В същото време той беше критикуван, че продължава да отбранява Бахмут с цената на големи човешки жертви. Неговите подчинени го описват като човек, лишен от състрадание, емпатия, а някои войници го наричат ​”генерал 200“ заради готовността му да жертва живота на войниците си.

В същото време в близко бъдеще украинското ръководство трябва да демонстрира единство след хаотичните промени, подчертава CNN, тъй като по време на война политическата конкуренция, особено на ниво армия, генерали и политици, изглежда като игра с огън.

Както е известно, на 08 февруари президентът на Украйна Володимир Зеленский освободи от длъжност главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. Вместо него е назначен Олександър Сирский.(УВести)