Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В РУСИЯ ДВИЖЕНИЕТО ЗА ДЕМОБИЛИЗАЦИЯ НА ВОЮВАЩИТЕ В УКРАЙНА НАБИРА СКОРОСТ

Киев, 11 февруари 2024.- В различни градове на Русия протестите на роднини на мобилизирани руски войници набират скорост, въпреки усилията и опити на Кремъл да ги потуши и да блокира евентуално превръщането им в по-широко обществено движение в цялата страна преди президентските избори през март, смятат анализаторите на американския Институт за изучаване на войната (ISW).

Вчера руските опозиционни издания SОТА и “Мобилизационные новости” публикуваха кадри на членове на руското обществено движение “Пътят към дома” (“Путь домой”), които полагат цветя и се събират до паметници в Москва, Санкт-Петербург, Владивосток и Екатеринбург и призовават за демобилизация на техните роднини

Съобщава де, че членовете на движението са посетили и предизборния щаб на руския кандидат-президент Владислав Даванков в Москва и са връчили на екипа му писма с призиви за демобилизация.

От Института за изучаване на войната припомниха още, че миналата седмица руските власти се опитаха да цензурират протест на членове на “Пътят към дома” до Гроба на Незнайния воин в центъра на Москва и на близкия площад “Манежен”.

В ISW продължават да вярват, че цензурирането и дискредитирането на социалното движение “Пътят към дома” от властите подчертава отчаяното желание на Кремъл да закрие тези движения, особено в навечерието на президентските избори в Русия през март т.г., се казва в доклада.

Както е известно, на 03 февруари т.г. в Москва се проведе протест на съпругите на мобилизирани войници по повод 500 дни от началото на частичната мобилизация, която Путин обяви през септември 2022 г. Кремъл подложи тази акция на строга цензура, някои от участниците в нея бяха задържани от полицията.

В средата на януари в Република Башкортостан се проведе един от най-големите протести в Русия от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна. Демонстрантите се обявиха в защита на местен активист, който беше обвинен в “разпалване на междуетническа вражда”.(УВести)

Още по темата:

ЩЕ ПЛАМНЕ ЛИ БАШКОРТОСТАН? АЛАРМА ЗА ПУТИН