Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АВДИИВКА МОЖЕ ДА СТАНЕ ПЪРВАТА ЖЕРТВА НА СНАРЯДНИЯ ГЛАД НА ФРОНТА

Киев, 11 февруари 2024.- Ситуацията в Авдиивка край Донецк става все по-тежка. Руските окупатори настъпват по улиците и коксохимическия комбинат, който все още се държи, може да се окаже без логистика.

Евген Дикий

В интервю за Фокус сподели военният ветеран и експерт Евген Дикий. Според него на врага му остава само километър, за да блокират маршрута, използван за доставка на боеприпаси и амуниции.

Както обясни Дикий, ако руснаците блокират този път, Въоръжените сили на Украйна ще бъдат принудени да напуснат “Коксохим”, за да не попаднат в обкръжение и да не се повтори историята на Мариупол.

“Но отбраната в Авдиевка не е хаотична, както смятат някои, въоръжените сили оптимално поддържат отбраната, отчитайки наличните ресурси. Основните проблеми са липсата на хора и боеприпаси за артилерията“, отбелязва експертът.

Според него, артилерийските снаряди не стигат не само в Авдиивка, но и в други участъци на фронта. Въпреки това, точно това градче – предградие на Донецк, може да стане първата жертва на снарядния глад, тъй като помощта от САЩ все още се бави. В момента на украинските оръдия липсват три основни вида – 152 мм, 155 мм и 120 мм.

Авдиивка оже да падне първата жертва на липсата на тези снаряди, произвеждани в България

“Цялата ценна западна артилерия, която беше много полезна за унищожаването на нашествениците, сега се изтегля от Авдиивка, защото няма снаряди за нея. Безсмислено е тези оръдия да бъдат там и да ги рискуваме, без да можем да стреляме с тях. Две или три изстрела на ден от тези оръдия не си струват, за да ги поставите като стръв за руските дронове”, каза ветеранът.

Според Дикий, сега възниква въпросът: трябва ли при тази ситуация в Авдиивка да се прехвърлят свежи сили, които едва ли ще могат да издържат дълго време без артилерийска подкрепа. Той заяви, че Авдиивка е нещо като огледало, в което се отразява острата ситуация по цялата фронтова линия. Съотношението на силите по личен състав в Авдиивка вече е 1 към 20 в полза на врага и противникът не престава да щурмува, като не се съобразява със загуби.

Това е Бахмут. Но същият вид има и Авдиивка

“В Авдиивка на всеки един наш загинал се падат 12 руснака. Но трябва да разберете, че при съотношение 1 към 20, дори и 12 руснаци да бъдат унищожени, осем нашественици пак ще влязат в града. Следователно, има смисъл да се мисли за подготовката за изтегляне чрез унищожаване на руската армия дотолкова, доколкото силата все още е достатъчна“, смята експертът.

Дикий отбеляза, че след Авдиивка, която се намира 13 км от Донецк, позициите за изтегляне и отбранителната линия вече са готови и бойците няма да изпаднат в ситуация като при Бахмут, когато самите те трябваше да се окопават и да изграждат отбранителни съоръжения след изтегляне. “Но засега Авдиивка е много изгодна за нашите въоръжени сили, защото там направо смиламе личен състав и техника ва врага”.

Нашият коментар:

Руският диктатор Путин постави задача на войските си непременно за превземат някога 32-хилядната, но сега превърната в руини Авдиивка до средата на март, за да я отчете като “победа при Сталинград”. Президентските избори в Русия ще се състоят на 17 март и никой не се съмнява, че Путин ще бъде преизбран, но му е нужен “сериозен” аргумент като бранител и лидер на нацията. Авдиивка не е Берлин, но става.