Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE ECONOMIST: УВОЛНЕНИЕТО НА ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ ПРЕДИЗВИКВА ПРИТЕСНЕНИЕ…

Киев, 09 февруари 2024 г.- “Когато на 08 февруари Зеленский най-накрая смени Валери Залужний с Олександър Сирский като главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна като част от по-широка реорганизация, то това беше сторено, сякаш се е случило нещо съдбовно“, отбелязва The Economist.

Валерий Залужний

“Вероятно, защото свързано с решаващата роля на генерал Залужний в храброто отблъскване на руските войски в първите дни на нахлуването, както и с неговата популярност сред личния състав и цивилното население на Украйна”, смята изданието.

Подчертава си, че разликите между актьора-политик и неговия кален в битки командир са свързани с културата и личността. Но те се проявиха най-силно, когато руската и украинската армия се окопаха и фронтовата линия не помръдва.

“Не е тайна, че когато отношенията им се влошиха, те също започнаха да се разминават относно това какво да правят на бойното поле. Това, което наистина обрече отношенията между г-н Зеленский и генерал Залужний, бяха променящите се възгледи на президента как войната ще определи каква държава ще бъде Украйна”, се казва в статията.

Неуспешна контранастъпление

The Economist пише, че Зеленский и неговата администрация държаха Залужний отговорен за миналогодишната неуспешна контраофанзива.

Те искаха украинската армия да се подготви за по-нататъшни атаки и го притискаха да изготви бойни планове и да вземе непопулярни решения за мобилизация, за да увеличи числеността на войските.

Генералът отхвърли аргументите им. Залужний твърди, че не може да планира следващото контранастъпление, без да знае с какви ресурси разполага.

Според изданието, един от рисковете за Зеленский ще бъдат оплакванията, предизвикани в армията от уволнението на “любимия командир“.

Назначаване на Сирский

Относно назначаването на Олександър Сирский за нов главнокомандващ на въоръжените сили, изданието смята, че този генерал “има репутацията на човек, който е готов да влезе в битка с врага, дори това да струва големи човешки и технически загуби”.

“Той е противоречива фигура, която предизвиква смесени реакции сред офицерите. Някои хвалят неговия професионализъм, други казват, че плаши подчинените си… Той едва ли ще поставя под съмнение приоритетите на президента. Но след като застане на върха, Сирский ще трябва да очовечи своя стил на командване и да се научи да говори истината на властта“, пише The Economist.

Последици от уволнението на Залужний

Валери Залужний е герой на Украйна, така че, според журналисти, освобождаването му ще има политически последици. Най-важният въпрос е дали Зеленский ще успее да използва оставката на Залужний, за да преориентира визията си за войната.

“Днес президентът все още публично обещава, че Украйна ще върне всеки сантиметър земя, окупирана от руски войски, дори осъзнавайки, че това няма да стане скоро, ако изобщо ще стане“, пише The Economist.

Отбелязва се също, че е важно настоящите промени да не влошат боеспособността на Украйна. Зеленский трябва да види реорганизацията като шанс ” за преосмисляне на визията си за войната“.

“За да оцелее в бъдещата дълга битка, Украйна трябва да засили своята устойчивост. Украйна ще излезе победител от този кървав конфликт, ако е просперираща, демократична, западно ориентирана страна… И по този въпрос не трябва да има различия между президента и неговите командващи”, подчертава The Economist.(УВести)