Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ И НАТО РЕАГИРАХА НА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ

Киев, 09 февруари 2024.- Решението на Володимир Зеленский да уволни Валерий Залужни – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, е напълно суверенно, според Държавния департамент на САЩ. Вашингтон няма да се намесва във вътрешните работи на Украйна.

Това заяви представителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател по време на брифинга.

“Това е суверенно решение на правителството на Украйна и то нека да го коментира”, каза Пател.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън Джейк Съливан подчерта, че е право на президента да избира военното ръководство на страната. “Всичко, което мога да кажа, е, че от гледна точка на Съединените щати ние ще продължим да подкрепяме както украинското правителство, така и украинската армия“, каза съветникът.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също нарече указа за освобождаването на Залужний “украинско решение”. Според него, НАТО не трябва да го коментира по никакъв начин.

“Но аз приветствам много ясното изявление на министъра на външните работи Дмитро Кулеба, че никакви промени няма да засегнат отношенията на Украйна с нейните партньори и с НАТО. Така че ние ще продължим да подкрепяме – и това е най-важното”, каза генерален секретар на Алианса.(УВести)