Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЪРВИЯТ, КОЙТО НЕ Е УЧИЛ В РУСИЯ: КОЙ Е ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ

София, 07 февруари 2024.- Той се превърна в символ на украинската съпротива против руската агресия, но разногласията му с президента Зеленский изглежда са достигнали връхната си точка. На какво се дължи популярността на генерал Валери Залужний? – се пита “Дойче веле“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленский бил предложил на най-популярния генерал в украинската армия – главнокомандващия Валерий Залужний – да подаде оставка. Той бил отказал. Информация за причината за поисканата оставка няма, нито има формален указ – пишат украинските медии, позовавайки се на независими източници. В социалните мрежи пък се надигна вълна от солидарност със Залужний.

Новината за възможната оставка на генерала се превърна в двойна сензация – сама по себе си и с оглед на непрозрачната и противоречива комуникация на украинското ръководство. От друга страна тя не изненада почти никого.

Какво не е наред между Зеленский и Залужний?

Предположенията, че в отношенията между президента и главнокомандващия армията не всичко върви гладко, се появиха още в първите месеци след нахлуването на Русия в Украйна – през пролетта и лятото на 2022 година. Тогава се говореше, че поводът е политическата ревност на президента или на неговото обкръжение към популярния генерал. Зеленский разсея съмненията, включително като се снима заедно със Залужний.

Слуховете утихнаха, но през ноември 2023 година разногласията отново станаха публични. В интервю за “Икономист” Залужний заяви, че се преминава към позиционна война. Пак там той призна неуспеха на украинското контранастъпление. Зеленский донякъде го опроверга като каза, че ситуацията на фронта не е патова. Конфликтът започна да става все по-очевиден. Президентът на Украйна смени висши офицери, без да съгласува това с генерала. Главнокомандващият от своя страна разкритикува решението на президента за смяната на всички началници на военни комисариати с цел борба срещу корупцията в рамките на мобилизацията. Той се дистанцира и от споменатия от президента брой на хората, които трябва да бъдат мобилизирани – половин милион души. На годишната си пресконференция Зеленский заяви, че отношенията му със Залужний са “работни” и даде да се разбере, че изказванията на генерала не му харесват.

Остава неясно какво е накарало сега Зеленский да поиска оставката на Залужний. Сигнали за това има отдавна. Депутатката Маряна Безугла поиска оставката на Залужний още в края на ноември, обвинявайки го в липсата на план за водене на войната през 2024 година. Вероятна роля може да е изиграл и новият закон за мобилизацията, първият проект за който предизвика спорове в обществото и бе преразгледан. Към всичко това се добавя катастрофата на руския самолет Ил-76 в Белгородска област, за която Русия твърди, че е причинена от украинските сили. Президентът Зеленский се обяви за международно разследване на случая.

Доверието към генерала е рекордно високо

50-годишният Валерий Залужний произхожда от семейство на военни. Но самият той не е типичен военен началник. Той става първият главнокомандващ на украинската армия, който не е следвал в съветски военни ВУЗ-ове, а е завършил в Украйна. След 2014 г. става заместник-командващ на частите в Донбас, а през 2021 година Зеленский му предлага да стане главнокомандващ. Тогава Залужний каза, че не е очаквал това и се кълнеше, че отношенията им с президента са добри.

След нахлуването на Русия Залужний бързо стана символ на успешната украинска съпротива срещу руските войски.  Доверието към него е по-високо от това към президента Зеленский, чийто пик на доверие изглежда отминал.

Допитвания от декември 2023 г. показаха, че доверие към Залужний имат между 88% и 94% от украинците – срещу 62% до 77% одобрение за Зеленский.

На корицата на “Тайм”

Образът на Залужний може да се види изрисуван по стените или отпечатан на тениски, за него има и песни. В едно интервю той призна, че като дете искал да стане комик, а склонността му към хумора се проявява и в неговия маниер на общуване – понякога носи на униформата си стикер на Йода, героя от сериала „Междузвездни войни”. Залужний споделя също, че обича да слуша диско от 1980-те години, както и германската група Рамщайн.

Той всъщност рядко дава интервюта, а когато го прави, е предимно за западни медии. Но и не може да бъде наречен затворен човек – преди войната бе доста активен в социалните мрежи, където публикуваше снимки на семейството си. Известно е и това, че Залужний с удоволствие се снима с известни личности – като например с писателя Сергей Жадан.

Западните партньори на Украйна признават военния му талант – той бе на корицата на американското списание “Тайм”. Но пък когато пред есента на 2022 г. от Вашингтон предложиха на Украйна да помисли за преговори с Русия, Залужниъ публично заяви, че армията е против.

Има ли амбиции за президент?

В статията си за “Икономист” Залужний самокритично призна като своя грешка това, че е бил учуден как големите загуби не са спрели Русия – подобно признание е рядкост за украинското ръководство.

И макар в Украйна Залужний да има култов статут, името му се свързва и с пропуски. Така например се води разследване за това как Русия толкова лесно е успяла да завземе – през февруари 2022 г. – Херсонска и Запорожка области, макар че руското настъпление там се е очаквало. Украински медии твърдят, че следствието е разпитвало за това и Залужний.

А дали той иска да стане президент? Има предположения, че именно скритите амбиции за най-високия държавен пост са в основата на разногласията му със Зеленский, който виждал у генерала потенциален свой политически конкурент. Валерий Залужний никога не е демонстрирал публично някакви свои политически амбиции. Но пък ако реши да се кандидатира, ако се доверим на допитванията, Залужний ще може да разчита на гласовете на немалка част от украинските избиратели, смята “Дойче вече”.(УВести)