Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЛЕКСАНДЪР СИРСКИЙ СТАНА НОВИЯТ ГЛАВНОКОМАНДУВАЩ НА ВСУ

Киев, 09 февруари 2024.- Генерал-полковник Олександър Сирский е назначен за нов главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Преди това тази позиция се заемаше от Валери Залужний от 2021 г

Назначаването стана вчера. “Назначих генерал Сирский за главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна“, обяви президентът Володимир Зеленский.

Олександър Сирский е бил командващ на Сухопътните войски на ВСУ преди да бъде назначен на длъжността главнокомандващ на ВСУ. Засега не се кой ще командва по-голямата част от украинската армия вместо него.

Указът №58/2024 на Володимир Зеленский за освобождаването на Олександър Сирский от длъжността командир на Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна е публикуван на страницата на администрацията на президента на Украйна. Там е публикуван и президентски указ №60/2024 за назначаването на Олександър Сирский за главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна.

Какво се знае за Сирский

Генерал-полковник Олександър Сирский е роден на 26 юли 1965 г. в село Новинки, Владимирска област, Русия. Получава образование в Академията на въоръжените сили на Украйна и Националния университет по отбрана в Киев. Завършва и двете учебни заведения с отличие.

Сирский премина всички етапи на служба в армията – от командир на взвод до заместник-началник на Генералния щаб на ВСУ. В началото на 2000-те Сирский командва 72-а механизирана дивизия в град Била Церква. През 2013 г. заема длъжността заместник-началник на Главния команден център на ВСУ, отговарящ за сътрудничеството с НАТО. В началото на военния конфликт в Източна Украйна през 2014 г. Сирский ръководи щаба на Антитерористичната операция (АТО).

През 2019 г. Сирский става командващ на Сухопътните войски на ВСУ, а от 2020 г. има званието генерал-полковник.

Пълномащабна война

От първите дни на пълномащабното нахлуване в Русия на 24 февруари 2022 г. Олександър Сирский е в епицентъра на военните действия. По-специално, той ръководи отбраната на Киев през март-април 2022 г. Под негово командване беше възможно да се прогонят окупаторите от населените места край столицата. За успешната отбрана на Киев е награден с орден “Богдан Хмелницкий“ II степен, а на 5 април 2022 г. е удостоен със званието Герой на Украйна.

През септември 2022 г. Олександър Сирский командва контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна в Харкивска област, в резултат на което бяха освободени стотици населени места.

До вчера генерал Сирский отговаряше за оперативната зона на Източната група войски – територията от Купянск (Харкивска област) до Бахмут (Донецка област).

Руснак е. Женен е, има два сина. Украински език говори със силен руски акцент.(УВести)