Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШ ПИЛОТ СПОДЕЛИ ЗА ПОДГОТОВКА ЗА F-16: САМОЛЕТЪТ Е МНОГО ПО-СЛОЖЕН ОТ МиГ

Киев, 09 февруари 2024.- Украинските пилоти продължават да овладяват американски изтребители F-16. Средно обучението продължава около шест месеца.

Това разказа за “Гласът на Америка” украински пилот с позивна “Фантом”.

Той сподели, че се обучават не само пилотите, но и наземният персонал, в частност, техниците, които ще поддържат самолета, и обслужващите звена, които ще осигуряват изпълнението на задачите. “Обучението продължава шест месеца. Всичко върви по план”, отбеляза пилотът.

Също така, според него, на украинските пилоти е било трудно в началния етап, тъй като това е самолет от ново поколение. Той е оборудван с голям брой системи и програми, които трябва да бъдат въведени по време и преди полета. “Не сме се сблъсквали с такова нещо, нашето обучение за МиГ, например, е било малко по-различно, той е много по-прост от F-16“, уточни той.

Пилотът също предостави на “Гласът на Америка” снимка на F-16, който вече е обозначен с украински знаци. В момента самолетът е в чужбина.

Ще припомним, че миналата година Украйна многократно е искала от съюзниците си да започнат доставките на F-16. Те са необходими Русия да загуби превъзходство във въздуха. Някои съюзници вече обещаха да дадат своите F-16 на Украйна. Говори се за 61 самолета.(УВести)