Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЛЮБИМИЯТ ГЕНЕРАЛ НА ЗЕЛЕНСКИЙ. КАКВО ЗНАЕМ ЗА ОЛЕКСАНДЪР СИРСКИЙ

Киев, 09 февруари 2024.- Вчера генерал-полковник Олександър Сирский стана главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленский.

Така Сирский ще смени генерал Валерий Залужний, който е главнокомандващ на Въоръжените сили от 27 юли 2021 г.

Кой е Олександър Сирский?

Олександър Сирский е роден на 26 юли 1965 г. в село Новинки, Владимирска област, Русия. Завършва Московското висше военно командно училище през 1986 г. След обявяването на независимостта започва да служи в Националната гвардия на Украйна, а по-късно и във Въоръжените сили.

През 1996 г. завършва Академията на Въоръжените сили на Украйна, а през 2005 г. – Националния университет по отбрана в Киев.

През 2000-те Сирский командва 72-а механизирана бригада. Участвал е в сътрудничеството на Украйна с НАТО.

През зимата на 2015 г. той беше един от главните командири на Антитерористичната операция (АТО) в Донбас по време на боевете за Дебалцево. Той успява да изведе украинската група от града, който е почти обкръжен от руснаците. За тази операция Сирский е награден с ордена “Богдан Хмелницкий”.

От 2016 г. ръководи Обединения оперативен щаб, който координира действията на украинската армия в Донбас. От 2019 г. е начело на Сухопътните войски на ВСУ на Украйна.

Защитата на Киев и освобождението на Харковска област

В началото на пълномащабното нахлуване на Русия (24 февруари 2022 г.) Сирский отговаря за отбраната на Киев, за което получава званието “Герой на Украйна“.

Той нареди на центровете за военно обучение да създадат специални временни батальони и достави в столицата артилерийски системи, които обикновено се използват за обучение.

“Сирски раздели града и прилежащите му райони на сектори и назначи генерали от центровете за военно обучение да ръководят всеки район, създавайки ясна верига на подчинение, на която да се подчиняват всички украински военни части и служби за сигурност. На офицерите на място беше позволено незабавно да вземат тактически решения, без да е необходимо да се консултират с щаба“, описаха подготовката на Сирский за отбраната на Киев журналисти от The Washington Post.

През есента на 2022 г. Сирский беше един от командващите контранастъплението в Харкивска област.

“Олександър Сирский е един от онези опитни офицери, които се подготвят за всякакви непредвидени обстоятелства. Дори за онези сценарии, които той самият смята за изключително малко вероятни“, пише американският вестник The Washington Post за Сирский през 2022 г.

През септември 2022 г., след офанзивата в Харкивска област, министерството на отбраната на Украйна назова името му сред създателите на победите на въоръжените ни сили – “атланти, които държат операцията на плещите си“.

Според Би Би Си, редица офицери са говорили негативно за Сирски като за човек, който не се интересува много от спасяването на живота на войниците. Освен това, се носят слухове, че той обича да нарушава вертикала на властта и да се намесва в управлението чак до ротно ниво.

По-специално, известно е, че Сирский има добри отношения с администрацията на президента и разговорите за назначаването му на мястото на Залужний започнаха още през пролетта на 2022 г.

Спорове за Бахмут

Според редица доклади, Олександър Сирский и Валерий Залужний са имали различни виждания за това какво трябва да се направи с Бахмут. Най-напред, за това дали си струваше да напуснем града по-рано през зимата на 2023 г. и, след това, дали си струваше да атакуваме града още през лятото и есента на 2023 г., успоредно с контранастъплението на юг.

През 2023 г. Сирский командва източната група войски, която се бие в най-горещите зони на фронта. Битката при Бахмут беше негова отговорност.

Както писа New York Times, през лятото на 2023 г. по време на една от срещите американските стратези настоятелно посъветваха Залужний да се съсредоточи върху пробив в южното направление, а не да разпръсква ресурси между южното и източното направление. Според източници, Залужний се е съгласил с това. Въпреки това, украинската армия продължи настъпателните битки за Бахмут, за които се застъпваше Сирский.

Защита на Купянск

От есента на 2023 г. оперативно-стратегическата групировка “Хортица“, командвана от Сирский, отговаря за участъка на фронта при Купянск и Лиман. Тук руснаците водят мощни настъпателни действия, а украинците са в отбрана.

Основната цел на Русия в това направление е да изтласка Въоръжените сили на Украйна от източния бряг на реките Оскил и Черни Жеребец, като по този начин премахне опасността от настъпление към окупираните Сватове и Кремина в Луганска област.

Освен това, руската армия може да се опита да превземе освободените през есента на 2022 г. градове Купянск и Лиман, тъй като тези градове са стратегически важни като основни железопътни възли и са необходими за устойчива отбрана в района.

По време на половин година атаки в този район руската армия успя да направи само незначителен напредък в участъка на пътя Купянск – Сватове. В същото време тя загуби значителна част от оборудването и личния състав.

Въпреки това, според Сирский, ситуацията на тази част от фронта продължава да остава тежка. Това е свързано с факта, че освен купянското направление, в края на миналата година Русия започна настъпление край Сиверск и Часовий Яр в Донецка област. Според новия главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, всички опити на противника са били неуспешни. Засега.(УВести)