Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ВЪРНЕТЕ ЗАЛУЖНИЙ“: МИТИНГ СЕ ПРОВЕЖДА В ЦЕНТЪРА НА КИЕВ

Киев, 09 февруари 2024.- Протестиращите са убедени, че генерал-полковник Олександър Сирский, назначен за главнокомандващ на ВСУ вчера, няма да се справи с възложените му задължения.

Демонстранти се събраха на Майдана в столица с искане за възстановяване на поста на генерал Валерий Залужний. Хората смятат отстраняването му за неразумно и в полза на Путин, съобщава “Громадське”.

Политическият анализатор Карл Волох нарече себе си инициатор на акцията. В коментарите си пред журналисти той каза, че участниците в проявата имат “един обикновен въпрос, който дори не е необходимо да се обсъжда”. Според него, повечето от тези, които се събраха тук, отчитат уволняването на Залужний за голяма грешка на властите.

Участниците в акцията държаха плакати с надпис “Върнете Залужний“, някои дойдоха и с портрет на генерала. “Много съм недоволен от факта, че Зеленский направи подарък на Путин до 24 февруари, като уволни най-добрия, “железния генерал”, Валерий Залужний. Смятам, че го стори заради рейтинга си, а на нас ни е нужна победа“, каза един от участниците в протеста.

Протестиращите също така са убедени, че новият главнокомандващ на въоръжените сили генерал-полковник Олександър Сирский няма да може да се справи с възложените му задължения, защото едва ли ще успее да обедини военните в името на победата.

Вчера украинският президент Володимир Зеленский освободи генерал Валерий Залужний от поста главнокомандващ на ВСУ, като обясни решението си с обновяване на военно-политическия екип. Днес държавният глава даде на генерала звание “Герой на Украйна”.(УВести)