Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ: ПЪТЯТ ОТ ВОЙНИК ДО ГЕНЕРАЛ

Киев, 09 февруари 2024.- Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленский с указ уволни генерал Валерий Залужний от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна, който той е заемал от 2021 г.

Биографията на Валери Залужний е богата и интересна. Той е фигура, позната на абсолютно всички в Украйна. Валерий Федорович измина дълъг път от обикновен войник до главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. И най-важното, военното му образование е изцяло украинско и няма съветско минало., пише РБК-Украйна

Жизненият път на Залужний

Валерий Федорович Залужний е роден на 8 юли 1973 г. в град Новоград-Волински (сега Звягел), Житомирска област, в семейство на военни. От малък мечтае да стане войник – той многократно каза това в интервюта.

През 1989 г. завършва градско училище № 9, постъпва в Новоград-Волинския машиностроителен техникум, който завършва през 1993 г. с отличие.

Впоследствие постъпва в комбинирания военен факултет на Одеския институт за сухопътни войски. През 1997 г. завършва с отличие института, след което преминава всички степени на военна служба: командир на взвод, командир на учебен взвод, командир на боен взвод, командир на учебна рота, командир на кадетска рота, командир на батальон.

През 2005 г. постъпва в Националната академия на отбраната на Украйна, през 2007 г. я завършва със златен медал и е назначен на длъжността началник на щаба – първи заместник-командир на 24-та отделна механизирана бригада в Яворив, Лвивска област. Той успешно служи на тази длъжност две години и половина.

С решение на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от 13 октомври 2009 г. е назначен за командир на 51-а отделна механизирана бригада. Той я командва до 2012 г.

През 2014 г. завършва Националния университет по отбрана на Украйна “Иван Черняховский”. Като най-добър завършил оперативно-стратегическото ниво на обучение той беше награден с преходния меч на кралицата на Великобритания.

В средата на юли 2014 г., когато Русия окупира част от Донбас, е назначен за заместник-командир на сектор “С”, който е сформиран в Донецка област. Оттогава ръководи почти всички групи, създадени там.

За 2017 г. – началник на щаба – първи заместник-командир на войските на Оперативно командване “Запад“. Като участник във военните действия в източната част на Украйна, той е одобрявал обновяването на състава с млади офицери и загърбването на съветските военни практики.

Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine Valeriy Zaluzhnyi waits before a meeting with US Defense Secretary and other officials in Kiev on October 19, 2021. (Photo by GLEB GARANICH / POOL / AFP) (Photo by GLEB GARANICH/POOL/AFP via Getty Images)

Залужний командва батальон в битките край Дебалцево. По време на неговия мандат Въоръжените сили на Украйна освободиха контролираното от руските окупатори село Южно близо до Горливка и настъпваха близо до Волноваха.

На 23 август 2017 г. получава новото звание генерал-майор.

През 2018 г. – началник на Обединения оперативен щаб на Въоръжените сили на Украйна – първи заместник-командващ на Обединените сили.

На 9 декември 2019 г. е назначен за командир на Оперативно командване “Север“.

През декември 2020 г. завършва магистърска степен на Острожската академия в Украйна, специалност “Международни отношения“.

На 27 юли 2021 г. президентът на Украйна Володимир Зеленский назначи Валерий Залужний за главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Той замени генерал Руслан Хомчак на тази позиция.

“Общият курс на реформиране на Въоръжените сили на Украйна според принципите и стандартите на НАТО остава необратим. И ключът тук са принципите. Промените трябва да настъпят преди всичко в мирогледа и отношението към хората. Да обърнеш лицето си към хората, към подчинените си“, каза той след назначаването си.

На 23 май 2022 г. той влезе в списъка на 100-те най-влиятелни хора през 2022 г. според списание Time.

На Запад писаха за Валери Залужний, че генералът е олицетворение на новото поколение украински офицери, което се формира по време на 8-годишната война в Донбас и по време на ученията на НАТО. ВСУ успяха да променят авторитарната същност, характерна за съветската армия.

Залужний винаги е бил привърженик на съвременните подходи в бойната подготовка. Така, като командващ на оперативното направление “Север”, Залужний каза, че докладите по картата и писането на бойни заповеди вече са надживели себе си.

На 16 декември 2023 г. защитава дисертация по право и придобива научната степен доктор по философия. Защитата на дисертацията по специална тема се проведе в Националния университет “Одеска юридическа академия”.

Генерал Залужний е преминал всички етапи от военната си кариера и има опит на командни длъжности във всички оперативни командвания на Въоръжените сили на Украйна.(УВести)