Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: БЪДЕЩЕТО НА СВОБОДНИЯ СВЯТ Е НЕВЪЗМОЖНО БЕЗ СВОБОДАТА ЗА УКРАЙНА

София, 07 февруари 2024.- Председателят на Народното събрание Росен Желязков и депутатите Даниел Митов, Иво Мирчев и Станислав Анастасов пристигнаха на посещението в Киев във вчера.

Първата спирка от официалното посещение на българската делегация беше Върховната Рада, където Желязков разговаря с украинския си колега Руслан Стефанчук, предаде Нова ТВ.

Руслан Стефанчук (отдясно) и Росен Желязков

След това председателят на парламента произнесе реч пред украинските депутати. “В навечерието на втората година от руската агресия срещу Украйна, днес аз съм тук, за да изразя възхищение от безпримерния героизъм на украинците. И да заявя безусловната подкрепа и съпричастност на моята страна към каузата на Украйна”, каза Желязков в словото си.

Той подчерта, че днес страната плаща “болезнено висока цена в човешки животи, за да защитава ценностите на свободата и демокрацията”. “Застрашената съдба на всеки украинец застрашава съдбата на всеки един от нас. Затова няма да се уморим да повтаряме: Бъдещето на свободния демократичен свят е невъзможно без свободата за украинския народ”, каза още председателят на Народното събрание.

Пан Росен потвърди подкрепата на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и увери, че София ще продължава да помага, колкото е необходимо. Желязков каза още, че България е готова да участва в следвоенното възстановяване на Украйна.

“Ние сме напълно ангажирани и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че следващите поколения никога няма да станат свидетели на такива зверства, – заяви председателят на българския парламент. – Ние няма да ви изоставим, докато Украйна не си върне нормалния живот”.

Речта на Росен Желязков няколко пъти беше прекъсвана от бурни аплодисменти на украинските депутати. Украински народни представители от двете страни на залата разпънаха българско знаме.

След срещата на четири очи председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук благодари на българския парламент и на българския народ за огромната подкрепа, която оказват на Украйна. “Решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за нас и никога няма да бъдат забравени”, заяви още пан Руслан.

Речта на Желязков пред Върховната Рада е третата на чуждестранен гост тази година – през януари обръщение имаше британският премиер Риши Сунак, а преди това и председателят на латвийския парламент Дайга Миериня. От тази трибуна е говорила и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.(УВести)