Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРОИЗВОДСТВОТО НА ДРОНОВЕ В УКРАЙНА ДА СЕ УВЕЛИЧИ 100 ПЪТИ ЗА ЕДНА ГОДИНА

Киев, 06 февруари 2024.-  Приемането на почти 20 закона и регулаторни актове през изминалата година, които ускоряват развитието на пазара на дронове в Украйна, позволява да се увеличи производството им със 100 пъти.

За това съобщава пресслужбата на министерството на цифровата трансформация на Украйна.

Благодарение на приетите промени в законодателството, допускането на БПЛА до експлоатация беше опростено, ненужните контролни органи, по-специално контролът на износа, бяха премахнати, допълнително разрешение от Службата за сигурност на Украйна беше премахнато, маржът беше увеличен от 1% до 25%, ДДС и вносни мита върху компонентите на БПЛА бяха премахнати, създадени бяха полигони за обучение на оператори и тестване на нови типове дрпонове, опростена беше и процедура за извеждането им от експлоатация, стартира масово производство на боеприпаси за тези апарати и др.

В съобщението се подчертава, че през 2022 г. само 7 дрона бяха включени в държавна поръчка, докато днес те са 67. Общо в Украйна има около 200 компании, които се занимават с БПЛА, услуги и продукти в областта на дроновете.

Министерството на статистиката също така съобщава, че в Украйна се е появил отделен “технологичен жанр” – морски дронове, които промениха ситуацията в Черно море, по-точно, в резултат на успешни атаки броят на руските кораби в Черно море намаля с 30%.

От министерството казват, че темповете на производство и използване на БПЛА от нашата армия се увеличава и количеството им на фронта значително нараства. Най-вероятно задачата на президента Володимир Зеленский за производството на 1 млн. дронове през тази година е напълно реална и благодарение на държавната програма армията на дронове ще бъде много по-голяма.

Пресслужбата също така отбелязва, че БПЛА коренно са променили подхода към разузнаването, тъй като безпилотните самолети са в състояние да наблюдават бойното поле 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, да проследяват всяко действие на противника и да реагират адекватно както в отбрана, така и в нападение. Днес FPV дронове, при липса на достатъчно боеприпаси, ефективно заменят артилерията, но за разлика от нея те винаги удрят целта и са много по-евтини.

Съобщава се също, че компанията SkyLab UA създаде стратегически ударен безпилотен самолет Shoolika mk6 (на снимката). Дронът може да нанася точни удари и е особено ефективен при нощни операции – има най-добри нощни визуални системи. Обхватът му е до 10 км, той може да носи товар до 6 кг и разполага с високоточна система за управление. Освен това, Shoolika mk6 е ​​устойчив към  средствата за радиоелектронната борба.

“Силите за отбрана вече тестваха Shoolika mk6 и дадоха своя оценка – дронът е важен за тактически операции, особено през нощта“, допълват от пресслужбата на министерството.

В момента Shoolika mk6 е в процес на кодификация от НАТО. Разработчиците планират да подобрят системата за изкуствен интелект за автономни мисии и камери, за да търсят по-добре цели и да променят курса, за да коригират въздушните удари.(УВести)