Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИТЕ ВОЙСКИ ПРЕМИНАХА В ОТБРАНА ВЪВ ВОЙНАТА С РУСИЯ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ

Киев, 05 февруари 2024.- Украинските защитници запазват позициите си в източната част на Украйна, като предпочитат отбранителна тактика. Епицентърът на военните действия остава Авдиивка – предградие на Донецк, където окупаторите ожесточено атакуват, пише New York Times.

Руското командване седмици наред се стреми за контрол над този индустриалния район, постоянно пращайки войски. Руските военни използват канализация, копаят тунели под улиците на градчето, пускат дронове, използват артилерия и авиация.

Същевременно украинската армия поради липса на достатъчно боеприпаси плаща висока цена, само и само за да задържи позициите си, пише вестникът.

Атаките на окупаторите в Авдиивка и други места по фронтовата линия имат за цел да вземат надмощие в момент, когато военната подкрепа за Украйна от САЩ де-факто е спряла.

Тези украински войници не очаква скоро да има ротация, за да се оттеглят от предната линия за кратка почивка

Украински войници, интервюирани на фронта, казват, че сега те провеждат изключително отбранителни операции, но това не означава, че те просто са “залегнали на дъното“. Украинците се стремят да нанасят максимални загуби на руските войски, като същевременно избягват продължителни битки, които могат да доведат до големи жертви от украинска страна.

Към момента руските войски са постигнали само незначителни успехи, въпреки че в зимната офанзива са инвестирани огромни ресурси, подчертава NYT.

Изданието пише, че на украинската армия критично не достигат боеприпаси. Те не могат да си позволят да стрелят срещу един или двама атакуващи нашественици. Руснаците са се адаптирали и често се движат на малки групи по-близо до украинците. Руската армия се стреми да събере достатъчно сила, за да щурмува позициите на ВСУ.

“Сега нямаме достатъчно техника, нямаме достатъчно хора, за да атакуваме. Затова основната цел в момента е да удържим позициите, които имаме”, разказва украинският лейтенант. Тъй като окупаторите могат да изстрелват пет пъти повече снаряди в някои райони, нашата армия все по-често трябва да прибягва към FPV дронове, за да компенсира разликата. Но това е неравностойна замяна.

Началникът на щаба на 48-и отделен стрелкови батальон от 72-а механизирана бригада Сергий Бец казва, че дроновете са ефективно средство, но не могат да се конкурират с оръдия с голям калибър.

“Дронът няма да разруши землянка, няма да изсече ивица дървета. Той не оказва и такъв психологически натиск върху врага, както един взривил се снаряд. А и ние нямаме толкова много екипажи на FPV дронове“, отбелязва той.

Украински оператор на FPV дрон в действие

Изданието пише, че Русия, както и преди, доминира в небето. След кратка пауза, последвала унищожаването на няколко руски изтребителя, бомбардировките се подновиха. Десетки гигантски кратери, оставени от руски планиращи бомби, говорят за огромна разрушителната сила, която Русия продължава да използва.

“Не е известно колко дълго Киев ще може да поддържа отбраната там, ако западните му съюзници не побързат с военна подкрепа, но засега украинските войски продължават да нанасят тежки загуби на руснаците, като същевременно държат отбраната си.

Дори малките успехи на Русия създават рискове за Украйна. Превземането на Мариинка позволява на руснаците да отворят нова линия на атака против друг важен град и ж.п. възел – Вугледар, от север. Не е тайна, че стратегията на Москва е да победи украинците, и руското командване добре знае, че на съперника му липсват най-вече артилерийски снаряди“, отбелязва The New York Times.

Днес е 712-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и тежко ранени – 389560 (+810 за един ден), самолети – 332, хеликоптери – 324, танкове – 6348, ББМ – 11822, артилерийски системи – 9349, средства за ПВО – 664, реактивни системи за залпов огън – 979, автомобили – 12412, дронове – 7173, кораби и катери – 24.(УВести)