Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАТОВА СИТУАЦИЯ: ГОВОРИТЕЛЯТ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ОБЯСНИ ДУМИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА ФРОНТА

Киев, 05 февруари 2024.- Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски не е казал за “патовата” ситуация на фронта в интервю за италианския ТВ канал RAI, заяви говорителят на президента Сергий Никифоров.

Коментирайки наземните операциите, по-специално, лятното контранастъпление на юг, президентът е използвал термина “стагнация” (синоним на стагнацията е застой, “Увести”).

“Коментирайки резултатите от летните действия, Володимир Зеленский каза, че тяхната морска част е дала положителен резултат: Украйна успя да възстанови самостоятелен “зърнен коридор“, но сухопътната част от операциите завърши със стагнация. Конкретно, говорим за контранастъпателни действия на юг“, сподели Никифоров.

Според него, цялостната ситуация на фронта не може да се определя като “патова”. “Украйна ще продължи деокупацията на своите територии. Призоваваме журналисти занапред да подбират по-внимателно думите си, за да не се изпращат деструктивни наративи“, помоли Никифоров.

Говорителят предостави и оригиналния отговор на президента на Украйна в интервю за RAI. “Бих казал следното: военноморската част от операцията имаше положителен ефект – ние изтласкахме техните кораби, Русия загуби много съдове и, най-важното, тя загуби влиянието си в Черно море и ние изградихме независим от Русия “зърнен коридор“. Затова тази част, прагматичната част от операцията, която засегна икономиката, бюджета на Украйна, ние я изпълнихме положително. Що се отнася до сухопътната част, то да, вие сте прав, там е стагнация. И това е факт, защото нещо не ни е стигнало. Понякога си мислиш, че това е датата, че това е моментът да тръгнем напред. Да, имаше закъснения по отношение на подходящото количество амуниции. А закъснението е грешка. Но, честно казано, ние не се борим с някаква терористична организация – ние се борим с терористи, които са една от най-големите армии в света”, заяви Зеленский.(УВести)

Нашият коментар:

След интервюто на Зеленский за ТВ канал RAI родните медии започнаха да тиражират думите му за “патова ситуация” на фронта. За такава ситуация преди известно време говори и главнокомандващият на ВСУ генерал Залужний, когото президентът иска да уволни. Вероятно, за да се разграничи от оценката на Залужний, президентската администрация реши да уточни, че става дума за “стагнация”, което, всъщност, е застой – т.е., патова ситуация, когато нито една от страните не е в състояние да получи предимство.