Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАШИ ПИЛОТИТЕ ЗА F-16 БЯХА ИЗБИРАНИ ПО БОЙНА ПОДГОТОВКА И ЗНАНИЕ НА АНГЛИЙСКИ

Киев, 05 февруари 2024.- Украинските пилоти, които в момента се обучават на изтребители F-16, бяха избрани въз основа на определени критерии – бойна подготовка, боен опит и владеене на английски език.

Юрий Игнат

Това каза през нашите медии полковник Юрий Игнат – говорител на командването на ВВС.

“Летците положиха съответните тестове и едва след това заминаха на обучение, сподели пан Юрий. – Едни от критериите за избор бяха бойната подготовка, боен опит, подготовка и владеене на английски език, за да се усвои бързо учебният материал“.

Полковникът отбеляза, че украинските пилоти за F-16 се справят добре: “Те вече летят. Но трябва да се разбере, че, след като се върнат в Украйна, момчетата ще се сблъскат с предизвикателства, пред които може би дори инструкторите не са се изправяли в професионалната си работа. Например, прехващане на такива цели, като дронове “Шахед”, крилати ракети. Всичко това не може да се научи там, със западни инструктори“, каза Юрий Игнат

Той добави, че обучението върви по план, съгласуван със западните партньори.

Очаква се към края на пролетта – в началото на лятото Украйна до получи първите F-16 и част от летците ни да бъдат готови да ги управляват. Работите, свързани с подготовка на инженерно-техническия персонал и летищната инфраструктура, напредват.

Киев се надява първоначално до получи поне една ескадрила F-16, т.е., почти 30 самолета.(УВести)