Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ МОЖЕ ДА БЪДЕ СВЕТЕЦ САМО ЗА РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

Киев, 05 февруари 2024.- Синодът на Православната църква на Украйна (ПЦУ) извади Александър Невски от лика на светците, пише опозиционният руски журналист Александър Невзоров и бивш депутат в държавната Дума, в сайта “Главком“.

Александър Невзоров

Практиката на “отзоваване” отдавна се използва успешно в автомобилния бизнес. Там моделът или серията се “изтеглят” поради опасни дефекти.

В църковните дела бракуването на светец е рядко, но не и необичайно явление. Около 100 светци бяха “разжалвани”, след като се разбра, че техните ореоли са били купени, получени с връзки или дадени по “политически мотиви”.

Невски не е нито първият, нито последният разобличен. ПЦУ го уволни по конкретен член. Учудващо е, че прозрението дойде толкова късно.

Верният слуга на Ордата, професионална мутра-събирач на данъци от руски градове – той изглежда забавна фигура сред други образи в иконостаса.

Неговата ловкост в защитата на завоеванията на Ордата от западните християни повдига много въпроси относно “професионалната му годност“ като светец.

“Чест” на княза правят и бандитските набези в беззащитните селища на различни етноси, като чудите, например.

Неговият демарш към Чудското езеро, както е известно, беше банален разбойнически набег,който може да смятаме за първите стъпки на руския терор.

Няколко романтични рицари от Ливонския орден решиха да защитят семействата на невъоръжени рибари. Стигна се до схватка, която по-късно московските свещеници и историци раздуха в “Ледена битка”.

Разбира се, Невски с право би могъл да разкраси историята на руския бандитизъм, лицемерие, грубост, грабеж и колаборационизъм. Престъпните наклонности на княза били очевидни. Той беше изгонен дори от Новгород с позор. В отговор Невски събра ординските другари и превърна този град в пепел.

Разбира се, Невски може да бъде светец само за Руската православна църква. За други църкви той не е твърде подходящ в това си качество, пише Невзоров, който сега живее в чужбина, но в Русия е известен със своето откровено ТВ-предаване “600 минути”.(УВести)

Още по темата:

ПЦУ ОТМЕНИ ПОЧИТАНЕ НА АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ, ВЕЧЕ НЕ Е СВЕТЕЦ ЗА УКРАЙНА