Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ УВЕДОМИ САЩ, ЧЕ ИСКА ДА УВОЛНИ ЗАЛУЖНИЙ, ТВЪРДИ “WP”. БЕЛИЯТ ДОМ Е ОЗАДАЧЕН

Киев, 03 февруари 2024.- Правителството на Украйна информира Белия дом, че президентът Володимир Зеленский е решил да освободи от длъжност главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, пише The Washington Post.

Според издание, което се позовава на анонимни американски служители, Белият дом засега не подкрепя, но и не се противопоставя на това решение, отбелязвайки, че суверенно право на президента да назначава хора, с които да работи.

Отбелязва се също, че уведомяването на Вашингтон отразява влиятелната роля на САЩ като най-мощния военен и политически съюзник на Украйна. Това също предоставя възможност Белият дом учтиво да помоли Зеленский да преразгледа решението си.

“Усещането за разкол по върховете в Киев не е добро за Украйна, но правителството на САЩ не иска да бъде въвлечено в това“, каза Стивън Пайфър – експерт по Източна Европа в Станфордския университет и бивш посланик на САЩ в Украйна.

В същото време президентът на Центъра за анализ на европейската политика Алина Полякова отбеляза, че решението за уволнение се взима от Зеленский, но той трябва да осъзнава, че носи пълната отговорност за потенциалните последици от оставката на Залужний.

След като тази седмица в Украйна тръгна слух за освобождаване на генерала, Washington Post съобщи, че светкавичната реакция във военните среди, недоволството сред украинците, изразено чрез медии и социални мрежи, и предпазливостта на Запада показват, че отстраняването на Залужний може да има обратен ефект и да позволи на Русия да се възползва от тази нестабилност.(УВести)