Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БВП НА УКРАЙНА ЩЕ НАРАСНЕ САМО С 3,6% ТАЗИ ГОДИНА, ПРОГНОЗИРА НАЦИОНАЛНАТА НИ БАНКА

Киев, 03 февруари 2024.- Националната банка на Украйна очаква икономическият растеж да се забави до 3,6% през година.

В резултат на по-високата от очакваната реколта на късни култури, както и по-голямата адаптивност на населението и бизнеса към условията на криза, НБУ подобри оценката за растеж на реалния БВП през 2023 г. от 4,9% на 5,7%. За това допринесе и добрата фискална политика и съживяването на потребителското и инвестиционното търсене, твърдят експертите на НБУ.

През тази година реалният БВП ще продължи да нараства, но с по-бавни темпове – 3,6%, като правителството ще се придържа към мека фискална политика и насърчаване на по-нататъшно съживяване на вътрешното търсене, както и разширяване на логистичния капацитет. Същевременно, все още високите рискове за сигурността и мащабът на загубите и разрушенията ще ограничат икономическия растеж. Освен това, очаква се реколтата m,ep 2024 г. да бъде по-слаба от миналогодишната, което също ще има сдържащ ефект.

Обаче през 2025-2026 г. икономическият растеж на украинската икономика ще се ускори, съответно, до 5,8% и 4,5%. Намаляването на рисковете за сигурността ще доведе до общо подобряване на очакванията, ще позволи оптимизиране на логистиката и коригиране на производствените процеси, очаква НБУ. Ще се запази и стимулиращият ефект на фискалната политика. Въпреки това последиците от войната, включително значителни смущения и несъответствия на пазара на труда, ще спрат икономическото възстановяване.

БВП на Украйна ще се доближи до потенциалното си ниво в края на 2025 г., но в прогнозния хоризонт няма да се върне към показателите отпреди войната, четем в прессъобщение на НБУ.(УВести)

ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ НА УКРАЙНА СЕ УВЕЛИЧИ С $34 МЛРД. И ПОСТИГНА НОВ РЕКОРД