Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТРАТЕГИЯТА НА ЗАЛУЖНИЙ СЪЗДАВА УСЛОВИЯТА ЗА НАСТЪПЛЕНИЕ НА ВСУ, СМЯТАТ В ISW

Киев, 02 февруари 2024.- Стратегията на главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужний е насочена към компенсиране на настоящите предизвикателства за Украйна и получаване на предимства пред руската армия чрез широки технологични иновации и адаптация.

Валерий Залужний

Това се посочва в доклад на Американския институт за изучаване на войната (ISW), отбелязва изданието “Главком”.

Вчера генералът представи цялостна стратегия, която ще помогне на украинските защитници да овладеят инициативата на фронта и да я запазят, за да улеснят победите на бойното поле, въпреки численото превъзходство на Русия в жива сила и техника.

Залужний твърди, че изискванията за всяка война са уникални и че тези изисквания диктуват уникална стратегия за победа. Той определи “решаващите условия” за успешни операции, които включват:

– постигане на абсолютно превъзходство във въздуха за осигуряване на ефективен огън, логистика и разузнаване;

– завладяване на инициативата чрез лишаване на врага от възможността да провежда настъпателни или отбранителни операции;

– повишена мобилност поради ограниченията върху мобилността на руските войски;

– осигуряване на безопасен достъп до несигурни ключови линии и важен терен;

– лишаване на руските сили от всякаква възможност да си върнат загубените позиции и да засилят оперативните си усилия.

Залужний също така твърди, че бързото развитие на новите технологии променя средствата, чрез които Украйна може да постигне тези “решаващи условия“ и че украинските сили не могат да използват конвенционални методи за постигане на тези условия, като се има предвид огромната способност на Русия да мобилизира хора. Посочва се, че новите технологични средства, като дронове, безпилотни системи, системна интеграция и други усъвършенствани технологични системи, могат да позволят на ВСУ да увеличат максимално бойния потенциал, използвайки по-малко ресурси и да нанесат максимални щети на окупаторите.

Според генерал Залужний, дроновете са едно от технологичните средства, които могат да помогнат на ВСУ да победят

Генералът отбеляза в публикацията, че ограниченията и геополитическите предизвикателства на Украйна я насърчават да продължи развитието и институционализирането на тези нови средства.

Залужний каза, че “нестабилната политическа ситуация около Украйна” е довела до намаляване на международната военна подкрепа. Според неговите оценки, Русия вероятно ще се опита да провокира други конфликти, за да отклони допълнително вниманието на Запада от Украйна. Генералът посочи, че партньорите на Украйна са изчерпали запасите си от ракети и артилерия, боеприпаси без средства за бързо производство на тези оръжия.(УВести)

Още по темата:

ПЛАНЪТ ЗА ВОЙНАТА СЕ ПРОМЕНИ. ЗА ТОВА ПИШЕ ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ В СТАТИЯ ЗА CNN

ЗЕЛЕНСКИЙ ОТЛОЖИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЗАЛУЖНИЙ, КОГАТО МЕДИИТЕ НАУЧИХА ЗА ТОВА

ЗЕЛЕНСКИЙ РИСКУВА МНОГО: ПРЕДЛОЖИ НА ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ ДА СИ ХОДИ, ТОЙ ОТКАЗА