Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ЕС НАЙ-СЕТНЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА €50 МЛРД. ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА, ОРБАН МЛЪКНА

Киев, 01 февруари 2024.- Лидерите на ЕС се споразумяха за допълнителен пакет за подкрепа за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

Това съобщи в социалната мрежа “Х” ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Шарл Мишел

“Всички 27 лидери се споразумяха за допълнителен пакет за подкрепа от 50 млрд. евро за Украйна в рамките на бюджета на ЕС. Това осигурява устойчиво, дългосрочно, предвидимо финансиране за Украйна. ЕС поема лидерството и отговорността в подкрепата на Украйна; ние знаем какъв е залогът“ , – написа Мишел.

Предложенията на Европейската комисия предвиждат създаването на т.н. Украински фонд за следващите четири години, който ще осигурява постоянна финансова подкрепа за Украйна сега, както и в бъдеще, през периода на следвоенно възстановяване на страната.

Ако е необходимо, след две години Евросъветът ще поиска от Комисията да представи предложение за преразглеждане на сумата. По време на това преразглеждане Унгария, която в лицето на премиера Виктор Орбан дълго време е блокирала тази подкрепа, няма да има право на вето.

Дмитро Кулеба

“Благодарен съм на Европейския съвет, че одобри решението за създаване на фонд от 50 млрд. евро за Украйна за 2024-2027 г. Това е стъпка от исторически мащаб. Това показва, че всяко говорене за възможна “умора“ или “отслабване на подкрепата“ е просто невярно”, отбеляза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Според него, Европа за пореден път демонстрира своята сила и способност да взема важни решения независимо от другите.

„ЕС води и дава пример на останалия свят. Това също е ясен знак, че надеждите на Путин да надживее решимостта на Украйна и целия свят са напразни. Дълбоко съм благодарен на всички външни министри на ЕС, които допринесоха за този успех“, подчерта Дмитро Кулеба.

Министерството на икономиката на Украйна съобщи, че Киев очаква да получи първия транш от 4,5 млрд. евро от новия пакет помощ от ЕС през март.

Украйна има “дупка” в бюджета за 2024 г. в размер на $36 млрд. и разчита да я запълни с външно финансиране.

Външният дълг на Украйна възлиза на $145 млрд. при годишен БВП от $165 млрд.(УВести)