Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА НЯМА БОЕПРИПАСИ, ЗАБАВЯНЕТО НА ПОДКРЕПАТА ЩЕ ЛЪСНЕ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Киев, 31 януари 2024.- Украйна няма артилерийски снаряди и противовъздушни ракети, за да защити градовете си от руските атаки, а жизненоважната помощ от Европа и САЩ е затънала в преговорния процес, така че украинските сили понякога едва успяват да удържат руснаците, пише “Bloomberg

Според западни източници, запознати с хода на преговорите, пожелали анонимност, съобщенията от фронта показват, че ситуацията там става все по-тежка и че украинските войски на моменти едва удържат вражеската армия.

Освен това, според един европейски дипломат, последните вълни от руски ракетни атаки са отнели десетки животи в Киев, Харкив и други градове, тъй като украинската ПВО, която разчита в голяма степен на скъпи прехващачи, предоставени от съюзниците, не е успяла да унищожава всичко, както е било по-рано.

Публично украинските официални лица заявяват, че ще продължат да се бият с руските сили, дори ако съюзническата подкрепа не пристигне. Но за поддържане на “активна отбрана” Украйна ще се нуждае от постоянни доставки на артилерийски снаряди и други боеприпаси, които съюзниците се опитват да осигурят с всички сили.

Според дипломати, европейските съюзници няма да могат да доставят 1 млн. артилерийски снаряда, които обещаха да доставят до 1 март т.г. В най-добрия случай те могат да помогнат с около 600 хил., като се оправдават с недостатъчни производствени капацитети и опасения от изчерпването на запасите.

Министрите на отбраната, които се срещат в Брюксел тази седмица, може да се опитат да разнообразят доставки, за да увеличат общия брой, но все едно няма да достигнат обещания 1 млн., казват дипломати.

Според западни дипломати, напрежението между президента Володимир Зеленский и неговия главнокомандващ Валерий Залужний е нараснало, тъй като фронтовата линия, дълга 1 хил. км, е в застой, добавя Bloomberg. Същевременно се подчертава, че руснаците са твърде изтощени, за да постигнат значителни успехи, но при условие, че украинската отбрана не се срине. Но дори и тогава Кремъл вероятно ще трябва да мобилизира повече войски, за да запази успехите си.

Във Вашингтон пакетът от $60 млрд. помощ на Белия дом е в застой от месеци. Без него всичко, което са постигнали украинците, “ще бъде застрашено”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в понеделник на пресконференция заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Лидерите на Европейския съюз ще се съберат на 01 февруари за извънредна среща на върха, за да се опитат да преодолеят съпротивата на унгарското правителство против помощ от 50 млрд. евро за Украйна. По един или друг начин ЕС възнамерява да одобри тази подкрепа до края на февруари, каза европейски служител. “Но дори помощта от ЕС да дойде, украинските войски ще усетя липсата на американска подкрепа на бойното поле още в края на пролетта“, цитира Bloomberg западни дипломати.

Киев натрупа някои резерви от ключови съюзнически боеприпаси през последните месеци, за да подпомогне снабдяването на войските си, но не достатъчно, за да компенсира недостига на артилерийски снаряди, каза западен служител. Според министъра на отбраната на Естония Хано Певкур, Москва възнамерява да получи почти 4,5 млн. снаряда от собствено производство и доставки от Северна Корея. И въпреки това, че по-модерните и по-точните гаубици, с които разполагат украинските сили, не изискват толкова много снаряди, за да причинят същите щети, разликата все пак е съществена и не може да бъде напълно преодоляна.

Според Певкур, боевете може да утихнат през следващите няколко месеца, като по-настъпателните действия се подновят през май-юни, когато земята изсъхне, и именно тогава ще стане ясно, доколко помощта от ЕС и САЩ и съдбоносна за Украйна. “Ако дотогава не намерим решение, за Украйна ще бъде изключително трудно да запази позицията си“, предупреди естонският министър.(УВести)