Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИГРИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ МОГАТ ДА НИ СТРУВАТ МНОГО СКЪПО

Киев, 31 януари 2024.- Командирът на 118-а бригада Анатолий Стуженко в интервю за “18000” призова да се засили мобилизация и да се дадат повече правомощия на служителите на териториалните военни окръжия.

“Повярвайте ми, ще си доиграем на демокрация до такава степен, че скоро нас, военните, ще ни рита всеки. Трябва да е така: спират ли те, не слизаш ли от колата – стреляме в коляното. Само така, иначе няма да спечелим. Пълна мобилизация трябва да има!“ – каза той.

Според Стуженко, ако днес не се засили мобилизацията, Украйна може да загуби, а след това Русия ще използва укриващите се сега украинци като “пушечно месо“ за военна агресия против други страни. От историята ние знаем за такива случаи, особено от Втората световна война, когато нашенците бяха хвърлени да форсират Днепър с една пушка за десет души или с една тухла за всеки.

“Ако сега не разберем, че утре може да стане това, което виждаме в Мариупол, където тези наши граждани, които останаха там, ги тотално мобилизират в руската армия… Ние не сме човеци за Москва! Ако Украйна падне, всички тези, които сега се излежават на дивана, ще бъдат събрани в една купчина, облечени в миризливите руски зелени униформи, ще им дадат само по един автомат и ще хвърлят против Полша. Само че зад гърбовете им ще се крие някой руснак, който ще стреля на месо, за да тръгнат напред“, убеден е Стуженко.

Вчера Министерският съвет на Украйна одобри и внесе във Върховната Рада актуализирана версия на проектозакона за мобилизацията. Взети са предвид забележки на Генералния щаб и народните депутати. От министерството на отбраната отбелязаха, че законопроектът определя прозрачни правила за мобилизационния процес, както и необходимата регламентация на правата на военнослужещите и военно задължените лица.

В едно интервю за чуждестранна медия президентът Володимир Зеленский заяви, че украинската армия наброява 1 млн. души, но не уточни, колко от тях са на фронта.(УВести)