Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ОТЛОЖИ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ЗАЛУЖНИЙ, КОГАТО МЕДИИТЕ НАУЧИХА ЗА ТОВА

Киев, 31 януари 2024.- Президентът Володимир Зеленский възнамеряваше вчера да уволни генерал Валерий Залужний от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. Но този акт беше отложен, щом новината стигна до медиите.

Това пише New York Times с позоваване на бивш високопоставен украински служител. Според източника, президентската администрация сега “забавя процеса” на уволнението на Залужний.

Подобна информация споделя пред изданието и народен депутат, запознат със ситуацията. Той твърди, че един от проблемите с уволнението е, че обкръжението на президента не е решило, кой ще замести този много авторитетен генерал.

New York Times отбелязва, че разговорите за оставката на Залужний се водят на фона на руската офанзива в Авдиивка. Миналата седмица окупаторите успяха да стигнат до южните покрайнини на града, като използваха канализационни тръби. И сега там се водят ожесточени битки.

Припомня се също, че Залужний, според социологическите проучвания, има по-голяма подкрепа сред украинците от президента Зеленский.

В същото време, както отбелязва New York Times, работата на Залужний като главнокомандващ беше поставена под въпрос, защото лятното настъпление на украинците в Южна Украйна се провали.

Изданието подчертава, че кадровите неразбории на най-високо политическо и военно ниво вече са се разпространили и върху украинската войска, засегнали са боен дух на редовия състав и висшите офицери, както и техните колеги от съюзническите въоръжени сили. Има несигурност дали президентът подкрепя заповедите на генерал Залужний, което подкопава доверието в командването.

В същото време, бъркотията в редиците на украинското ръководство е дошла в особено опасен момент от войната. Русия засилва както атаките на бойното поле, така и с пропагандната кампания, насочена към подкопаване на подкрепата на Украйна на Запада. Украйна е принудена да чака помощ от САЩ и Европа, а тази помощ зависи от политическите интереси и игри на тези страни.

New York Times пише, че украинските политолози смятат Залужний за възможен опонент на Зеленский в случай на евентуални президентски избори, които по Конституцията трябва да се проведат тази година. Но ще бъдат отложени, разбира се, до по-добри времена.

“Ако всяка стъпка за смяна на генерала се разглежда като чисто политическа, а не военна необходимост, Зеленский може да се сблъска с негативна реакция не само сред опозиционните политици, но и сред обществеността, която, според социологическите проучвания, почита генерал Залужний повече, отколкото президента“, се казва в статията.(УВести)