Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ВЪПРОС НА ЖИВОТ И СМЪРТ“: ПЕТИМА ЛИДЕРИ НА ЕС ИСКАТ ПО-ГОЛЯМА ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА

От успешните действия на страните – членки на ЕС зависи бъдещето на Европа

Киев, 31 януари 2024.- Германският канцлер Олаф Шолц, датският премиер Мете Фредериксен, чешкият премиер Петр Фиала, естонският премиер Кая Калас и холандският премиер Марк Рюте публикуваха съвместно писмо, в което призовават към колективни усилия за предоставяне на дългосрочна подкрепа на Украйна.

Писмото е разпространено от Financial Times.

“Призоваваме приятелите и партньорите на Украйна да потвърдят своя ангажимент за устойчива дългосрочна военна подкрепа за Украйна като споделена европейска отговорност. Това решение трябва да бъде взето от всяка страна. Само тогава Украйна ще може да успее да се защити от Русия агресия“, се казва в посланието им.

Лидерите на правителствата на петте страни настояват ЕС и неговите страни-членки да подновят усилията си и да увеличат военната подкрепа. Според тях, това бреме е толкова голямо, че всички държави трябва да направят всичко възможно, за да подкрепят Украйна – това трябва да остане колективно усилие.

“В началото на миналата година ЕС пое амбициозната цел да достави на Украйна 1 милион артилерийски снаряда до края на март 2024 г. Суровата истина е, че не сме постигнали тази цел“, се казва в писмото.

В обръщението си лидерите подчертават, че боеприпаси и оръжейни системи, включително гаубици, танкове, безпилотни летателни апарати и средства за противовъздушна отбрана, трябва да бъдат “незабавно“ предоставени на Киев, тъй като новите поръчки, направени днес, няма да попаднат на бойното поле до следващата година.

За тази цел те настояват да се намерят начини за ускоряване на доставката на обещаните артилерийски снаряди в Украйна, като се използват съществуващи запаси или съвместно снабдяване с боеприпаси чрез европейски отбранителни предприятия, което изисква разширяване на промишления капацитет чрез рамкови договори за доставки и устойчиви инвестиции от страна на държави-членки на ЕС.

“Страните партньори на съюза също могат да играят важна роля и ние ги каним да се присъединят към нашите колективни усилия… Нашата способност да продължим да подкрепяме и укрепваме защитата на Украйна както през зимата, така и в дългосрочен план е от решаващо значение. Това е въпрос на нашата обща европейската сигурност, а за смелите жени и мъже от украинските въоръжени сили това е въпрос на живот и смърт“, четем в писмото.

Лидерите на петте страни отбелязаха, че е необходимо да се действа сега. “Ако Украйна загуби, дългосрочните последици и разходи ще бъдат много по-големи за всички нас. Ние, европейците, носим специална отговорност. Затова трябва да действаме. От това зависи бъдещето на Европа”, призоваха те.

Утре, 01 февруари, ще е състои срещата на върха на ЕС и германският канцлер ще призове партньорите да изпратят повече оръжия на Украйна.(УВести)