Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТТЕГЛЯНЕТО НА САЩ ОТ ИРАК И СИРИЯ МОЖЕ ДА Е ЦЕНАТА ЗА ИЗТЕГЛЯНЕТО НА РУСИЯ ОТ УКРАЙНА

Киев, 30 януари 2024.- Наскоро стана известно, че Вашингтон има планове да изтегли войските си от Ирак и Сирия.

А може ли това да бъде част от сделката с Москва като условие за прекратяване на войната в Украйна, пита се военният и политически коментатор Дилан Малясов в своя defend-blog.

Той отбелязва, че Белият дом все още не е взел окончателно решение за изтеглянето на войските, но четирима източника в министерството на отбраната на САЩ и Държавния департамент казаха, че американците вече няма да инвестират в подкрепа на своите мисии в Ирак и Сирия.

“На този фон си струва да се помисли дали Вашингтон върви към намаляване на конфронтацията с Иран и сигнализира на Кремъл, че е готов да преговаря за прекратяване на войната в Украйна“, пише Малясов.

Журналистът напомня, че Кремъл все още живее според стереотипите от Студената война с разделянето на света на сфери на влияние. Така че за потенциално споразумение между Москва и Вашингтон той дава пример за това, как се разреши Карибската ракетна криза в началото на 60-те години на ХХ в. Тогава президентът на САЩ Джон Кенеди се съгласи да премахне американските ракети от Турция, а съветският лидер Никита Хрушчов – свои ракети от Куба.

“Също така потенциалното изтегляне на американските войски от Сирия може да се разглежда като част от възможните преговори с Кремъл. Москва отдавна се опитва да намали влиянието на Вашингтон в Сирия и региона“, пише Малясов. Според журналиста, изтеглянето на американските войски от Сирия може да тласне Русия към подобни действия, например, да напусне южните територии на Украйна.

Агенцията УНИАН отбелязва, че контролираните от Иран паравоенни групи в Ирак и Сирия редовно извършват ракетни атаки и атаки с дронове против американски военни съоръжения в тези страни. Понякога това води до жертви сред американските войници. Тази седмица, например, в западната преса се появиха слухове, че САЩ уж обмислят да изтеглят войските си от региона. В отговор шефът на Пентагона Лойд Остин излезе с изявление, че САЩ ще започнат преговори с правителството на Ирак през следващите дни за изтеглянето на международната военна коалиция, действаща в тази страна и водена от Съединените щати.(УВести)

На колажа: Джон Кенеди и Никита Хрушчов