Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ РИСКУВА МНОГО: ПРЕДЛОЖИ НА ГЕНЕРАЛ ЗАЛУЖНИЙ ДА СИ ХОДИ, ТОЙ ОТКАЗА

Киев, 30 януари 2024.- Президентът и върховният главнокомандващ Володимир Зеленский се срещна с главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний, за да обсъдят лично въпроса за неговата оставка. Държавният глава предложи на генерала да напише рапорт за напускане, но не предложи друга значима длъжност, която би могъл да заеме.

Генерал Залужний

Това съобщиха за “Дзеркало тижня” източници от администрацията на президента и обкръжението на генерал Залужний. От снощи темата “Зеленский-Залужний” активно се обсъжда в украинския медиа-сектор и социалните мрежи.

Изданието твърди, че успя да получи ключови отговори, които описват ситуацията в момента.

1. Владимир Зеленский срещна ли се днес с Валерий Залужний?

– Да.

2. Зеленский предложи ли Залужний да напусне поста главнокомандващ на въоръжените сили?

– Да, имаше такова предложение. От своя страна Залужний отговори, че право на върховния главнокомандващ е да решава с кого да работи.

3. Написал ли е или предстои ли да напише Залужний рапорт за оставка?

– Не, не е писал и няма намерение да го прави.

4. Предлагани ли са на Залужний други длъжности?

– На Залужний не беше предложено нищо адекватно или значимо. Ставаше въпрос само за статут на помощник или съветник.

“Дзеркало тижня” твърди, като се позовава на свои източници, че потенциалната оставка на Залужний, която все още не е формализирана с президентски указ, е само първото звено във веригата от кадрови промени в командването на въоръжените сили и политическото ръководство на страната.

Днес редица украински медии подчертават, първо, че Зеленский се опасява от авторитета на Залужний. Рейтингът на президента е 62%, а на генерала – 88%, и второ – че смяната на главнокомандващ едва ли ще промени ситуацията на фронта, докато Западът не се събуди от летаргичния сън и не осъзнае, каква опасност представлява евентуално поражение на Украйна в тази война.(УВести)

Още по въпроса:

РЕЙТИНГЪТ НА ЗАЛУЖНИЙ НАДХВЪРЛЯ РЕЙТИНГА НА ЗЕЛЕНСКИЙ С 26%, КАЗВАТ СОЦИОЛОЗИ