Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УНГАРИЯ ПОИСКА АБСОЛЮТНА АВТОНОМИЯ ЗА УНГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО В УКРАЙНА?

Киев, 29 януари 2024.- Министърът на външните работи на Унгария Петър Сиярто заяви, че унгарската страна иска от Украйна да върне правата на унгарското малцинство у нас, които то е имало до 2015 г.

Това той заяви на съвместен брифинг с украинския си колега Дмитро Кулеба и ръководителя на кабинета на президента Андрий Ермак след днешните преговори в Ужгород.

Сиярто подчерта, че е дошъл в Украйна, за да “възстанови добросъседските отношения“, тъй като, според него, “напоследък между двете страните има открити въпроси“.

“След 2017 г. бяха приети такива закони, които ограничиха правата на унгарското национално малцинство. През декември м.г. Върховната Рада прие закон, който спря това. Искаме да се върнат на унгарското малцинство всички права, които то е имало до 2015 г. Нищо повече Унгария не иска”, каза Сиярто.

Какво, всъщност, иска Будапеща? Ето какво:

– възстановяване на статута на национално училище (т.е., всички предмети да се преподават само на унгарски език);

– зрелостните изпити, съответно, и дипломата да бъдат на унгарски език;

– унгарски език да се използва не само в бита, но и в социалния живот.

“Предстои ни дълъг път, но ние от унгарска страна сме готови да свършим тази работа. В Закарпатието унгарците и украинците живеят в мир”, подчерта Сиярто, и добави, че Унгария подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

В същото време Дмитро Кулеба каза, че значителна част от срещата в Ужгород е била посветена на въпроса за правата на националните малцинства. “Ние се върнахме в далечното минало и стигнахме до позицията, че и унгарската, и украинската страна искаме да уредим този въпрос добросъвестно и от двете страни“, отбеляза той.

Ръководителят на МВнР на Украйна подчерта, че по-рано въпросът за националните малцинства се е разглеждал в контекста на членството на Украйна в ЕС, а “сега искаме да проведем тази дискусия на двустранно ниво“, за да “окончателно уредим въпроса в интерес на всички национални малцинства“.

Страните се разбраха да създадат комисия, която след десет дни работа да представи общ документ за изход от тази криза. Именно криза, защото от нея зависи дали Украйна ще получи 50 млрд. евро помощ от ЕС за срок от четири години. Засега Унгария е единствената страна – членка, която блокира тези пари. Но ще се съгласи ли Киев да даде автономия на унгарците във вреда на националните интереси, по-специално, в областта на държавния език – украинският, ще видим?(УВести)

На снимката: Андрий Ермаро (отляво) и Петър Сиярто