Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕГОВОРИТЕ С РУСИЯ ЩЕ БЪДАТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА, СМЯТА АДМИРАЛ СТАВРИДИС

Киев, 29 януари 2024.- Адмирал Джеймс Ставридис – бившият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, смята, че преговорите между Украйна и Русия са възможни след президентските избори в САЩ, съобщава DW.

“Мисля, че в края на тази година, вероятно, след изборите в САЩ, ще имаме момент за потенциални преговори“, каза Ставридис.

Според него, войната в Украйна може да завърши като Корейската война (1950-1953 гг.). Той каза, че това означава, че РФ ще продължи да контролира определена част от Украйна – Крим и сухопътния коридор покрай Азовско море.

Ставридис също предположи, че Украйна ще може да стане член на НАТО дори и с окупирани територии. “Въпреки че в рамките на Алианса има основателни опасения относно приемането на страна, която е в активен конфликт и има територия, контролирана от враг, реалността е, че всяка военна операция на НАТО за възстановяване на пълния суверенитет ще бъде колективно решение. По този начин Украйна може да бъде приета в Алианса, дори ако 15% от нейната територия ще бъде окупирана от РФ. По-голямата част от страната ще получи гаранции за колективна сигурност, предвидени в член 5 на НАТО, които се използват от други страни-членки”, каза Ставридис.(УВести)